Aktuelno iz kulture

Osnivač "Parnog valjka" Husein Hasanefendić Hus: Iako nam je mnogo teško bez Akija Rahimovskog, život mora da ide dalje

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

10:46

Osnivač "Parnog valjka" Husein Hasanefendić Hus: Iako nam je mnogo teško bez Akija Rahimovskog, život mora da ide dalje
Osnivač "Parnog valjka" Husein Hasanefendić Hus: Iako nam je mnogo teško bez Akija Rahimovskog, život mora da ide dalje - Copyright Printscreen YouTube/G P

veličina teksta

Aa Aa

Regionalni pop rok bend "Parni Valjak" otvorio je sinoć 13. izdanje Arsenal festa u Kragujevcu, što je njihov prvi veliki koncert od smrti pevača Akija Rahimovskog, čije je mesto zauzeo Igor Drvenkar.

Osnivač grupe Husein Hasanefendić Hus ističe da su uspeli da se povežu sa publikom, koja je i posle 90 minuta koncerta, tražila bis.

"Festivalski nastup je uvek specifičan, jer tu nije isključivo naša publika. Drugačije je sasvim na nekom našem solo koncertu. Ovde je šarena publika, a i u najboljoj situaciji je već tako da moramo pridobiti taj drugi deo ljudi. Pogotovo je to posebno sada u našoj situaciji, gde se prvi put pojavljujemo sa novim pevačem. Ipak, čini mi se kao da smo lagano pridobili i taj deo. Na kraju smo videli da su svi bili u dobrom raspoloženju, bila je lepa atmosfera, osetili smo neku dobru 'vibru'", rekao je Hus za Tanjug.   

Poslednjih godina i decenija, grupa je osvajala mnoge prostore po Beogradu, od manjih koncertnih sala kao što je Dom omladine (pamti se serijal akustičnih svirki), preko većih – Sava centar, do velikih mesta – Hala sportova, još većih – Stadion Tašmajdan, do najvećih – Štark Arena, u kojoj su bili više puta, poslednji veliki koncert im je bio krajem 2019. godine. Ipak, sada sa novim pevačem, možda bi želeli da osvajaju neke nove prostore.   

"Mi smo počeli u Hrvatskoj i Sloveniji sa klubovima, takve intimnije nastupe imamo. U Zagrebu nas očekuje u oktobru koncert u Tvornici kulture. Iako ona prima 2.000 ljudi, smatra se da je klub, u našim okvirima. Tako da bih ja lično voleo da to dalje budu klubovi, onako za 500 ljudi. Zapravo voleo bih čitavu regiju da prodjemo sa koncertima u klubovima", kaže muzičar, podsetivši se na seriju svirki u Domu omladine Beograda pre više od 10 godina.  

Tanjug/Igor Stanić

 

"Tada kod vas u beogradskom Domu omladine bilo je specifično, samo za fan bazu, dakle isključivo prave fanove, i kao promocija tadašnjeg novog albuma. Na taj način smo videli koncepciju te promocije u Beogradu. Imali smo i pet koncerata u Sava centru, a kada smo slavili 40 godina postojanja, jedan akustični koncert smo održali u Sava centru, a onda drugi dan smo išli u Halu sportova baš za naš rođendan, jer smo upravo na tom mestu prvi put nastupali u Beogradu", rekao je Hus, te dodao da bi voleo da istražuje nove prostore po prestonici Srbije i drugim bivšim jugoslovenskim republikama, samo da ta mesta ne dele i nastupi folk muzičara - to ga nikako ne zanima.  

Razni svetski rok bendovi kao što su antologijski "The Doors" ili "Nirvana", odlučili su odmah da prestanu da postoje nakon tragičnih odlazaka njihovih lidera – pevača, Džima Morisona, ili Kurta Kobejna. Opet, ima i grupa kao “INXS” i “Queen” koji su prestali da postoje nakon smrti Majkla Hačinsa, odnosno Fredija Merkjurija, ali su se kasnije odlučili da ipak pokušaju, te su snimali dalje albume sa novim pevačima.  

"Ipak, ti veliki bendovi nisu to učinili nakon 47 godina karijere kao mi. Mora se priznati da smo mi jedinstveni po tom pitanju", ocenio je Hus, i pozvao se na svoj stav koji je izrekao i tokom koncerta sinoć, da jednostavno iako je mnogo teško bez Akija Rahimovskog, život mora da ide dalje, samim tim i njihova muzika.

Veliki hitovi “Parnog valjka” kao “Jesen u meni”, “Zastave”, “Dodji” (koji je svojevremeno obradio takođe nedavno pokojni Massimo Savić), “Sve još miriše na nju”, “Uhvati ritam”, “Ljubav”, “Ostani sa njim”, “Ljubavna”, “Prokleta nedelja”, “Moja je pjesma lagana”, “Ugasi me”, svakako zvuče drugačije sa novim mladim pevačem Igorom Drvenkarom.  

Tanjug/Igor Stanić

 

Sa novim singlom "Moja glava, moja pravila" i pratećim muzičkim video spotom, članovi hrvatskog pop rok sastava su potvrdili nastavak aktivnosti i na taj način predstavili novog vokala.
Stvaralaštvo im se nastavlja, Hus piše nove kompozicije, a opet, sigurno da postoji bojazan kako će nakon skoro pet decenija, publika sada upoznavati i vezivati se za novog pevača.  

Sa regionalnim grupama kao “Divlje jagode”, “Bijelo dugme”, “Generacija 5”, publika je navikla da se vokali menjaju, ali “Parni valjak” je imao isto lice frontmena celu karijeru.  

“Apsolutno nam je to još uvek upitnik kako će publika prihvatiti. Mi smo zapravo tek počeli, ovo na Arsenal festu nam je tek sedmi nastup pred publikom. Imali smo više sati uvežbavanja, ali to je druga priča. Ovo je sve jedinstveno kod nas. Iskreno, ne znam šta nas čeka. Ono što je zaista važno je da publika prepozna uživo Igora, da je dobra duša. On peva na svoj način i to veoma dobro radi. Ima jako puno prostora za napredovanje”, naglasio je Hus. 

On je ocenio da Igora veoma dobro prihvata publika na koncertima što se uverio i sinoć na Arsenal festu u Kragujevcu, i na drugim nastupima po regionu. 

“Definitivno Igor Drvenkar doživljava ovacije na koncertima do sada, kao i kod vas ove noći. Važno je sve to videti i sa novim pesmama da postavimo situaciju kako treba. Ja sam veoma optimističan za sada”, zaključio je muzičar Husein Hasanefendić Hus. 

Komentari (0)

Kultura