Aktuelno iz kulture

Tajni plan Gorana Vesića za vraćanje slike Paje Jovanovića, misteriozni kupac iz Beograda i zaplena na aerodromu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2021

-

22:06

Tajni plan Gorana Vesića za vraćanje slike Paje Jovanovića, misteriozni kupac iz Beograda i zaplena na aerodromu
Tajni plan Gorana Vesića za vraćanje slike Paje Jovanovića, misteriozni kupac iz Beograda i zaplena na aerodromu - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Vest da su carinici na aerodromu "Nikola Tesla" pronašli sliku Paje Jovanovića "Stražar" u prtljagu Beograđanina (39), koji je pokušao da ovo vredno umetničko delo unese u zemlju bez prijavljivanja, verovatno bi prošla bez mnogo pompe da se iza ove vesti nije odmotala prava detektivska priča. 

Carinici su kod pomenutog putnika pronašli i 15.500 evra, ali i originalan račun da je "Stražara" kupio, kao i overen obrazac za povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV na kupovinu slike je iznosio oko 27.000 evra i to je kupcu austrijska država vratila pre nego što je napustio tu zemlju). 

Kako nezvanično saznajemo iz Uprave carina, da bi ovu sliku uneo u Srbiju, kupac je trebalo da plati porez u iznosu oko 30 odsto njene vrednosti. Dakle, nešto više od 30.000 evra. 

Euronews TV

Ova računica pokazuje da je novac od PDV-a približan sumi koja mu je bila potrebna za carinu u Srbiji.   

Mnogima zato nije jasno, zašto je izabrao da prošvercuje delo koje je početkom juna legalno kupio za 137.500 evra na aukciji u bečkom "Doroteumu".

Ono što je za sada poznato jeste da su carinici zadržali sliku, i kod njih ostaje, do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.  

Tajni plan Gorana Vesića za vraćanje slike 

I osim čuđenja, ništa više ne bi ostalo da se nije oglasio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je na svom Fejsbuk profilu otkrio je da je postojao tajni plan da se ova slika otkupi na aukciji i vrati u Srbiju.

A upravo taj plan pomrsio je ovaj kupac iz Beograda koji je bio spreman da za sliku izdvoji pozamašnu svotu novca. 

"Za plan su znali samo Ministarstvo kulture i Muzej grada Beograda. Nismo smeli da se javno oglasimo da je Grad Beograd zainteresovan da kupi ovu sliku jer bi porasla cena. Zato sam zamolio jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda.

Oni su bili spremni da plate do 50.000 evra, bili su na licitaciji, ali slika je prodata za više nego duplo višu cenu", napisao je Vesić, ističući da mu je bilo žao što slika nije vraćena u Beograd, pa dodao: 

"Zato me je vest da je naša carina otkrila sliku kod kupca koji je hteo da je unese u zemlju bez prijave veoma obradovala. Jer ova slike Paje Jovanovića ipak će biti u Muzeju grada Beograda. Kako bi naš narod rekao nije kome je rečeno nego kome je suđeno", napisao je zamenik gradonačelnika Beograda. 

Paja Jovanović

U bečkom "Doroteumu" početkom juna prodato je i ulje na drvetu "Albaneze" Paje Jovanovića za 37.500 evra

Informaciju da je postojao “anonimni donator” koji bi sliku otkupio i poklonio Muzeju grada Beograda za Euronews Srbija potvrdila je direktoraka te ustanove Jelena Medaković.  

"Nažalost, krajna cena je bila previsoka i slika je na kraju završilao kod čoveka iz Srbije. Trebalo bi da budemo srećni zbog toga što je bio spreman da kupi takvo umetničko delo, ali sada smo ostali zatečeni i veoma razočarani što se slika takve vrednosti vratila u zemlju u koferu s vešom, bez zaštite", navodi Medaković.  

Ona ističe da umetnička dela moraju imati poseban tretman i prilikom pakovanja i transporta kako se ne bi oštetila.

Kako je slika stigla do aukcijske kuće, prema njenim rečima, nije poznato. 

"Zaista je neverovatno zašto je čovek pokušao sliku da prokrijumčari jer onog momenta kada je dobio povraćaj poreza od Austrije, morao je znati da o svemu informacije imaju i naši organi", dodaje direktorka Muzeja. 

Da li će slika zaista završiti u Muzeju? 

Na pitanje po kom scenariju bi slika Paje Jovanovića mogla da završi u Muzeju grada Beograda, Medaković ističe da se ta ustanova ne bori da oduzima privatnu imovinu, već da umetnička dela uživaju tretman kakav zaslužuju i koja će garantovati da ih imamo i za 100 narednih godina.   

"Sve je u nadležnosti suda, čekamo rasplet događaja i da li je moguće da slika završi u Muzeju Paje Jovanovića, koji je u sastavu Muzeja grada Beograda. To se može desiti ukoliko slika završi na licitaciji i tada bi Muzej grada Beograda imao pravo preče kupovine. Slika Paje Jovanovića uživa status prethodne zaštite, budući da je starija od 50 godina i da je delo potvrđenog autora, a Muzej grada Beograda je već pokrenuo da se po hitnom postupku proglasi za kulturno dobro. U autentičnost ne sumnjamo jer je procenu za Doroteum radio naš kolega, kustos Narodnog muzeja Petar Petrović", ističe direktorka Muzeja grada Beograda. 

Dela Paje Jovanovića na ceni 

Sagovornica Euronews Srbija podseća da dela Paje Jovanovića spadaju u grupu najvrednijih i najskupljih, a da Muzej grada Beograda nastoji da prati promet delima srpskih umetnika ili značajne artefakte naše kulturno-istorijske baštine koji se pojavljuju u ponudi najvećih svetskih aukcijskih kuća. 

"Nažalost, nemamo budžet da ispratimo, pa nam je tako otišao kod nepoznatog kupca i delo flamanskog autora sa motivom Beograda i, na primer, nacrti starog dvora Obrenovića koji su plaćeni 85.000 evra", navodi Medakovićeva i ističe zadatak institucija da vrate vredna umetnička dela u Srbiju i da učine vidljivim postupke trgovine, prodaje i prometa umetničkim i kulturnim dobrima. 

Komentari (2)

Marko

18.07.2021 02:21

Kakva priča. O ovome treba film snimiti, sa SicVe u glavnoj ulozi 😄

Nenad Stojic

22.07.2021 11:25

Direktorka muzeja grada kaze da se u autenticnost slike Paje Jovanovica ne sumnja jer je misljenje za aukcionu kucu Doroteum dao gospodin Petar Petrovic iz Narodnog muzeja Beograd. Koliko je meni poznato kustosi zaposleni u nasim muzejima nama u Srbiji ne daju misljenja. Ni usmena, a pogotovo pismena. To im zakon o kulturnim dobrima izricito zabranjuje. Zbog cega su Austrijanci, Nemci itd. privilegovani u odnosu na nas Srbe. Da bi ste kao gradjanin Srbije dobili strucno misljenje za umetnicko delokoje posedujete, mozete se obratiti jedino MESARSKOJ radnji u komsiluku ! Raspitajte se!

Kultura