Aktuelno iz kulture

Rediteljka Ana Tomović: U "Ribarskim svađama" nema mračnih tonova na radost glumaca i publike

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

22:18

Rediteljka Ana Tomović: U "Ribarskim svađama" nema mračnih tonova na radost glumaca i publike
Rediteljka Ana Tomović: U "Ribarskim svađama" nema mračnih tonova na radost glumaca i publike - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u subotu, 2. jula, premijerno je izvedena predstava “Ribarske svađe” Karla Goldonija u režiji Ane Tomović, koja zajedno sa dramaturgom Đorđem Kosićem potpisuje i adaptaciju. Ovo slavno delo svetske dramaturgije imalo je praizvedbu na karnevalu u Veneciji 1762. godine, a hroničari beleže da je Goldoni likove i situacije pisao inspirisan zbiljom u obližnjem, malom ribarskom mestu.

Prema rečima rediteljke, reč je o "izuzetnoj komediji", u kojoj publika lako može da se identifikuje sa likovima.

"U pitanju je primorski mali siromašni ribarski grad, gde dve porodice imaju devojke za udaju i intriga ih uvodi u svađu iz ljubomore i ljubavi, koju dolazi da razrešava islednik iz Venecije", objasnila je Tomović.

Prema njenim rečima, tekst Karla Goldonija je izuzetno duhovit i igra se na specifičnom "srednjedalmatinskom jeziku", u prevodu Ive Tijardovća. Tomović je dodala da je predstava već postavljana tri puta u nacionalnom teatru 1973, 1993. i 2003. godine, i da je "zaštitni znak Narodnog pozorišta". U novoj postavci "Ribarskih svađa" za Tomović je najveći izazov bio što su karakteri "izuzetno zanimljivi" i ceo sukob nastaje iz njih.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Za mene je bila velika inspiracija da se zabavim karakterima i da kroz njih sprovedem scensku radnju, što nije za mene uobičajeno. Kao i da se bavim ovim tipom komedije, na granici sa komedijom del arte"; navela je rediteljka.

Tomović je podsetila da je komad pisan polovinom 18. veka i da ima neke specifičnosti koje su zanimljive i danas, dok je Goldoni "čaroban pisac i prirodnost, lakoća, plemenitost i pozitivnost - jako je specifično za njega".

"U komedijima često imamo mračne tonove. Ovde ih nema, na radost glumaca i publike", istakla je Tomović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U predstavi igraju Jovan Jovanović, Vučić Perović, Nedim Nezirović, Dragan Sekulić, Teodora Dragičević, Iva Milanović i Tamara Šustić, a Tomović je istakla da su morali da nauče jezik u kome ima dosta italijanizama i specifičnog načina izgovora. Prema njenim rečima, i glumci iz prethodne postavke su izrazili veliku želju da se nađu u novim "Ribarskim svađama", poput Hadži Nenada Maričića, Baneta Tomaševića, Zlatije Ocokoljić Ivanovič i Ivane Šćepanović.

Tomović je istakla da će publika u predstavi moći da odmah prepozna u čemu je sukob, koji je jako prirodan i duhovito se razvija. "Kako od malog ničega se razvija sukob neslućenih razmera, koji izgleda da se nikad neće smiriti? Kako se iz karaktera stvari uvek naduvaju preko mere", navela je Tomović.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu