Aktuelno iz kulture

Počasnom nagradom reditelju Đorđu Kadijeviću otvoren Sofest

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

23:41

Počasnom nagradom reditelju Đorđu Kadijeviću otvoren Sofest
Počasnom nagradom reditelju Đorđu Kadijeviću otvoren Sofest - Copyright Tanjug/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival u Sopotu otvoren je večeras uručivanjem počasnih "Statueta slobode" reditelju Đorđu Kadijeviću i Vojnofilmskom centru "Zastava film", defileom učesnika i prikazivanjem filma "Vera".

Primajući "Statuetu slobode" za izuzetne domete u filmskoj umetnosti, Kadijević, autor filmova "Leptirica", "Praznik" i "Sveto mesto", kao i serije "Vuk Karadžić", istakao je da je posle 60 godina na filmu ovo za njega "nezaboravan i divan trenutak".

Horor klasik "Leptirca", koji je Kadijević snimio pre 50 godina, imaće počasnu projekciju na "Sofestu" 7. jula, kada će filmu biti posvećen i festivalski panel.

Počasnu nagradu "Zastava filmu" za izuzetan doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji primio je njegov direktor pukovnik Goran Ikonić koji je istakao da mu je zadovoljstvo što primaju priznanje od festivala sa tako dugom tradicijom.

"Prisustvujemo istorijskom trenutku - valorizuje se sjajan doprinos 'Zastava filma', jedne od retkih institucija u Evropi koja je napravila revoluciju u  animiranom, igranom filmu i serijama, a posebno dokumentarnom", poručio je umetnički direktor Sofesta Aleksandar Avramović.

Prema njegovim rečima, "'Zastava film' je riznica istorije Srbije". 

Tanjug/video

 

Devet kratkih "Zastavini" animiranih filmova biće prikazivani pre projekcija glavnih ostvarenja Sofesta.

Na svečanosti otvaranja festivala, upriličen je tradicionalni defile gostiju fijakerima, a prvi pristigli pred Centar za kulturu Sopota su bili glumci "Vere" Tihomir Stanić i Džek Dimić, kao i reditelj Nedeljko Kovačić i scenaristkinja Kristina Đuković.

Pred brojnim žiteljima na ulicama u centru Sopota, u kočijama su stigli i reditelj filma "Sveta Petka - Krst u pustinji" Hadži-Aleksandar Đurović, scenaristkinja Ljiljana Habjanović Đurović, kao i glumci Milica Stefanović i Andrej i Viktor Šepetkovski 

Na isti način došla je i rediteljka Nina Ognjanović, producent David Jovanović i glumica Branislava Stefanović filma "Ovuda će proći put", kao i glumci Katarina Pešić i Igor Ivanovski i drugi iz ekipe "Prihvati ili odbij".

U okviru 51. Sofesta, koji traje do 8. jula, pod sloganom "U sjaju ordena - za film i slobodu", u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu.

U programu "Sofesta" su "Munje opet!", "Sveta Petka - Krst u pustinji", "Indigo kristal", "Usta puna zemlje", "Troje", "Ovuda će proći put", "Tragovi", "Praznik rada", "Probudi me" i drugi naslovi.

Stručni žiri koji će odlučiti o nagradama čine nekadašnji dobitnici "Sofesta" rediteljka Ana Marija Rosi, glumica Mihaela Stamenković i pop kompozitor Rade Radivojević.

Na otvaranju festivala nastupilo je Kulturno-umetničko društvo "Kosmaj" iz Sopota i bend Kal.

Pre početka festivala, u Centru za kulturu Sopota otvorena je izložba 75 godina VFC Zastava filma i kolaži Đorđa Kadijevića, sa dokumentarnim materijalima Zastava filma i 19 umetničkih slika koje je napravio reditelj.  

Domaćin festivala je Centar za kulturu Sopot, izvršni producent je Centar beogradskih festivala (CEBEF), podršku su dali Grad Beograd, Opština Sopot i  Minstarstvo kulture Srbije.

Komentari (0)

Kultura