Aktuelno iz kulture

Otvoren 68. Pulski filmski festival

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2021

-

20:22

Otvoren 68. Pulski filmski festival
Otvoren 68. Pulski filmski festival - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bez tradicionalnog vatrometa s ograničenim brojem gledalaca i uz poštovanje svih epidemioloških mera, u pulskoj Areni sinoć je polučasovnim svečanim programom i projekcijom hrvatskog filma "Murina" rediteljke Antonete Alamat Kusijanović otvoren 68. Pulski filmski festival.

Predstavnik hrvatskog predsednika, specijalni savetnik za kulturu Zdravko Zima na otvaranju je rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće - kao jedinstveno mesto hodočašća brojnih filmskih radnika.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, kao izaslanik predsednika Vlade i ministarke kulture i medija, za 68. izdanje Pulskog filmskog festivala je rekao da se odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa.

"Iza nas je jedna teška i izazovna godina koja je posebno pogodila kulturu i audio-vizuelni sektor. Verujem da je bolje vreme pred nama, a Vlada će učiniti sve što je u njenim mogućnostima da pomogne normalizaciju i ponovno pokretanje privrednih i kulturnih aktivnosti", rekao je on.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je da je pandemija najviše traga ostavila upravo na kulturnom sektoru i da je povezanost filma i Pule duboko ukorenjena u tradiciji grada.

Na otvaranju su prikazani trejleri filmova koji će do petka moći da se pogledaju na festivalu.  

U Areni je bilo 1.500 gledalaca koji su mogli da uđu bez negativnih testova na kovid-19.

Svetska premijera "Južnog vetra 2" na Pulskom festivalu

U Međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se takmičiti deset naslova evropske kinematografije, a među njima i tri manjinske hrvatske koprodukcije. U ovoj selekciji je i "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" rumunskog reditelja Radua Judea, pobednika ovogodišnjeg  Berlinala.

Tu je i drama "Moje jezero" albanskog reditelja Gjergja Džuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga i nastavak velikog regionalnog hita "Južni vetar 2 – Ubrzanje" reditelja Miloša Avramovića koji će u Puli doživeti i svoju svetsku premijeru.

Za nagrade će se boriti još sedam novijih evropskih naslova koji su svoje svetske premijere imali na festivalima u Kanu, Veneciji, Varšavi, Moskvi, Geteborgu i Cirihu, među kojima su italijanski film "Ne mrzi", rumunski "Limbo", finski "Društvene igre" i austrijska "Lisica u rupi".

Filmove Međunarodnog programa ocenjuje tročlani žiri koji ujedno dodeljuje "Zlatnu arenu" za najbolji film, Posebno priznanje žirija, zatim Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju i za hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Osim nagrada žirija, filmovi će dobiti i Diplomu za najbolji film prema oceni publike, kao i Nagradu kritike koju dodeljuje žiri filmskih kritičara.

Filmski festival u Puli jedan je od najstarijih nacionalnih festivala na svetu, kao i festival s najvećim prosečnim brojem gledalaca po pojedinačnom filmu, budući da je smešten u ogromnom Vespazijanovom amfiteatru iz prvog veka nove ere.

Zvanično je prvi Filmski festival na toj lokaciji održan 1954. i u vreme bivše Jugoslavije bio je najviša godišnja smotra filmske industrije na prostoru Zapadnog Balkana.

Festival je 2001. godine otvoren za strane filmove i preimenovan u Festival hrvatskog i evropskog filma. Od tada do danas, osim prikazivanja hrvatskih filmskih ostvarenja, redovno nudi međunarodni program kao i mnoge jedinstvene tematske programe i retrospektive.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu