Aktuelno iz kulture

Drugo veče Exit festivala: "Epski" provod uz Epiku, Skrileksa i Erika Pridsa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2023

-

19:15

Drugo veče Exit festivala: "Epski" provod uz Epiku, Skrileksa i Erika Pridsa
Drugo veče Exit festivala: "Epski" provod uz Epiku, Skrileksa i Erika Pridsa - Copyright EXIT photo team

veličina teksta

Aa Aa

Nakon uzbudljive prve večeri Exit festivala, koju je obeležio nastup kultnog sastava The Prodigy, ove noći Glavna bina rezervisana je za ljubitelje metala, ali i svetski popularnog američkog di-džeja Skrileksa (Skrillex).

Veče otvara jedinstveni B2B – band-to-band - nastup sastava Ground Zero i War Engine, koji će biti uvertira za uspešnu domaću žensku metal grupu Jenner. 

Na scenu zatim stupa holandska simfo-metal grupa Epica koja je ranije nastupala kao predgrupa kultnoj Metalici u okviru njihove svetske turneje pod nazivom #M72.

Muzika dalekog severa

Epica je svojim LP izdanjima „Requiem for the Indifferent“ (2012) i "The Quantum Enigma“ (2014) dostigla internacionalnu prepoznatljivost i našla se na američkoj Billboard 200 top listi. Iza sebe imaju i prestižnu Music Export Awards nagradu, koja im je 2015. dodeljena kao najuspešnijem internacionalno prepoznatom holandskom bendu, dok se album „The Holographic Principle“ iz 2016. godine našao na desetom mestu Loudersound top liste najboljih simfo-metal LP izdanja.

EXIT Promo

 

Jedan sat nakon ponoći, prostor oko Glavne bine transformiše se u ogromni podijum za igru, jer će tada nastupiti jedan od najpopularnijih izvođača elektronske scene - Skrillex. Prošli put kad je nastupao na Exitu, otkazao je let i ostao na Tvrđavi do kraja festivala, a sada se vraća sa još bogatijom diskografijom.

Soni Mur, kako se ova di-džej zvezda zove, muzikom je počeo da se bavi kroz bendove. Prvo bio pevač u post-hardcore grupi "From First to Last". Priključio im se 2004. godine i u naredne dve snimio po jedan album. Oformljuje novu grupu sa kojom kao solo artist zagreva za koncerte bendova kao što su All Time Low ili Rocket Summer. 

EXIT Promo

 

Međutim, kada je odlučio da se posveti solo karijeri, bezrezervno se predaje dubstep zvuku i postaje sinonim za taj žanr. Sledeća studijska izdanja, tokom 2010. godine, doživljavaju umeren uspeh, a već 2011. mu donosi pet nominacija za Grammy nagrade, od čega osvaja tri. Vole ga i u Britaniji, gde ga BBC stavlja na prestižnu Sound of listu. 

Usledio je album "Recess" 2014, dok su drugi i treći stigli u martu ove godine, sa samo nedelju dana razmaka. Daleko od toga da je u međuvremenu sedeo na rukama. On i Diplo su napravili projekat Jack Ü i uz vokale Justina Biebera dominirali radio stanicama. Paralelno se radilo i na Bieberovim albumima, a sa Boys Noize je oformio grupu Dog Blood. Svoj 27. rođendan je proslavio tako što se udružio sa članovima prvog benda i izbacio singl "Make War". Producirao je i miksovao album američkih rok legendi iz grupe Incubus. 

Skrillex će scenu prepustiti LF System duu iz škotske, a nakon njih nastupiće čuveni turski producent Burak Jeter.

MTS Dance arena U znaku Erika Pridsa

Glavno ime Mts Dance arene večeras je Erik Prids, progressive house maestro kojeg domaća publika iščekuje punu deceniju. Njega vole sve generacije – i one koje pamte pojavljivanje hitova "Call On Me", "Proper Education" i "Pjanoo", zatim one koje su bezbroj puta preslušavale album "Opus", ali i najmlađi fanovi, koji Prydza prepoznaju po nadrealnim HOLO nastupima, koji se ubrajaju u produkcijski najzahtevnije događaje današnjice. 

EXIT/Promo

Erik Prids

Upravo je zato Eric Prydz apsolutno vodeće ime kompletne elektronske scene. Iste večeri na mts Dance Areni premijerno će nastupiti CamelPhat i internacionalno priznati predstavnici domaće scene Space Motion, Coeus i Kristijan Molnar, dok će za DJ pult mts Dance Arene po prvi put stati Cosmic G. 

Ulazi

Kapije Egzita otvaraju se svakog dana u 19:00, a zatvaraju se u 03:00, nakog čega nije moguće ući na festival. Zbog očekivane velike posete, Exit apeluje na sve posetioce da na festival dođu ranije, kako bi izbegli gužve na kapijama. U toku jedne večeri posetioci mogu na festival ući samo jednom.

Vozom na Exit

Srbija voz i ove godine uvodi posebne linije vozova na relaciji Beograd – Novi Sad, a vožnje će trajati manje od sat vremena. Pored više od 30 redovnih dnevnih polazaka, biće organizovani i dodatni.  

Vozovi će kretati iz pravca Beograda prema Novom Sadu u 00:00 i 01:00 čas, a iz pravca Novog Sada prema Beogradu u 1:30, 2:30, 3:30 i 4:30 časova. Svi vozovi će stajati na železničkoj stanici Petrovaradin, u neposrednoj blizini Tvrđave, kao i na stanicama Novi Beograd, Batajnica, Nova Pazova, Stara Pazova, Inđija, Beška, Sremski Karlovci i Novi Sad. Karte za dodatne linije dostupne su za kupovinu putem mobilne aplikacije ili web sajta Srbija Voza uz popust od pet odsto, kao i na blagajnama i kartomatima.

Pravila Exit Festivala

DA – rančevi (školski ranac je maksimalna veličina)
DA – šeširi/kape
DA – upaljači
DA – mobilni telefoni i tablet uređaji
DA – naočare za sunce
DA – cigarete i elektronske cigarete
DA – mali kišobrani
DA – kabanice
DA – kapi za čišćenje kontaktnih sočiva
DA – fotoaparati i kamere (uz zvaničnu press akreditaciju)
DA – insulin (sa dijabetičarskim bukletom i ličnim dokumentima)
DA – lekovi (uz originalni izveštaj doktora i originalno pakovanje)

EXIT Promo

 

NE – droga i opijati
NE – noževi i ostalo oružje
NE – flaše i konzerve
NE – instrumenti
NE – hrana i piće kupljeni izvan granica festivala
NE – šatori
NE – kućni ljubimci
NE – veliki kišobrani
NE – pokrivači
NE – štapovi za "selfie"
NE – štapovi za GoPro kamere
NE – GoPro kamere
NE – eksterne baterije
NE – dronovi
NE – transparenti sa govorom mržnje uperenim ka verskoj i rasnoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji i sl.
NE – dezodoransi i parfemi

Prva pomoć

Na Exit sve četiri noći dežuraju i ekipe Crvenog krsta, službe Hitne pomoći i vatrogasna služba. U zavisnosti od jačine zvuka na koncertima, postoji opasnost da dođe do oštećenja sluha i drugih zdravstvenih tegoba. U zavisnosti od vrste i jačine svetlosnih efekata, postoji opasnost da dođe do oštećenja vida i drugih zdravstvenih tegoba. U slučaju da je posetiocima potrebna bilo kakva pomoć, mogu se obratiti radnicima obezbeđenja u prepoznatljivim fluorescentnim prslucima.

Exit info pult

U svakom trenutku posetioci se mogu obratiti promoterima na info pultu, koji se nalazi u blizini Gorki List Glavne bine i Foodland-a.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi će tokom festivala biti postavljeni bilbordi sa preciznom mapom festivala i svih bina, info pultova, hitne pomoći i slično. Flajere sa mapom festivala i satnicama posetioci mogu pronaći i na info pultovima, kao i kod promotera.

Komentari (0)

Kultura