Aktuelno iz kulture

Ambasador SAD obišao arheološki lokalitet Belo brdo: "U Vinči je ključ rešenja misterije kako smo dospeli ovde"

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

15:26

Ambasador SAD obišao arheološki lokalitet Belo brdo: "U Vinči je ključ rešenja misterije kako smo dospeli ovde"
Ambasador SAD obišao arheološki lokalitet Belo brdo: "U Vinči je ključ rešenja misterije kako smo dospeli ovde" - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil danas je sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović obišao radove na rekonstrukciji i sanaciji arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči.

Hil je rekao novinarima da je to jedan od najznačajnijih projekata u koji ambasada SAD ulaže skoro pola miliona dolara.

Radovi na sanaciji arheološkog lokaliteta u Vinči izvode se u sklopu kapitalnog trogodišnjeg projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči” koji realizuje Vlada Srbije uz pokroviteljstvo Ambasade SAD u Srbiji, kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine (AFCP). 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"U Srbiji smo već imali 12 projekata ove vrste, a Vinča nam je za sada poslednji, i nekako mi se čini da je upravo on i najznačajniji. Vinča je kako što znamo, jedan od najstarijih lokaliteta na svetu, i pripoveda o svojevrsnim osnovama evropske civilizacije”, istakao je Hil.

Američki ambasador je obišao i muzej sa stalnom postavkom, kao i obimne radove blizu obale Dunava, o kojima ga je upoznao arheolog Miroslav Kočić, izvršni menadžer projekta rekonstrukcije Belog brda.

Priznavši da je lično veoma zainteresovan za vrstu poduhvata kakav se realizuje u Vinči, i da želi da vidi još sličnih projekata, Hil je napomenuo da je potrebno da prijavljivanje za njih i takmičenje sa takvim projektima širom celog sveta. 

"Nesumnjivo je da u ovom delu sveta postoje neki veoma važni tragovi, dokazi, i ključ da rešimo misteriju - kako smo svi dospeli ovde gde smo sada. Veoma sam zahvalan stručnjacima koji su nas detaljno sproveli kroz ovaj čitav proces razvoja projekta”, naveo je Hil.

Arheološko nalazište Belo brdo u Vinči jedno je od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture, koje potiče iz oko 5200. godine pr.n.e. i poznato je po počecima urbanog života u zajednicama, razvoju kreativnosti i umetničkog zanatstva, kao i tehnološkoj revoluciji – prvog topljenja metala na svetu.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

"Vinča nema nikakve veze sa politikom. Cilj je kako da zaštitimo kulturnu baštinu. Mi smo radili slične projekte u 100 različitih zemalja u čitavom svetu. Voleli bismo da realizujemo još ovakvih projekata kod vas, jer je Srbija zemlja sa izuzetno bogatom kulturnom baštinom“, zaključio je Hil.  

Begović je zahvalila američkom ambasadoru što je došao u posetu "jednom tako fantastičnom mestu“ kao što je arheološko nalazište Belo Brdo, i dodala da joj je veliko zadovoljstvo što su "nakon decenija zanemarivanja ovakvog blaga krenuli u zaštitu najvećeg i najvažnijeg neolitskog arheološkog nalazišta u Evropi“.

Istakavši da je projekat pokrenut najviše zahvaljujući kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić i platformi "Srbija Stvara", Narodnom muzeju Srbije, Ministarstvu kulture i Gradu Beogradu,  Begović je istakla da je pokrenut i proces izgradnje Centra za posetioce, i istraživačko-naučnog centra.

"Simbolično gledano, vinčanska kultura je bila izuzetno uspešna dugotrajna, kreativna, inovativna. Početak metalnog doba kreće sa vinčanskom kulturom, a očuvanje ovog blaga nije bitno samo za Srbiju, već i za čitavo čovečanstvo“, naglasila je Begović.  

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Prema njenim rečima, postavljanje bedema, uređenjem priobalja uz Dunav i izgradnjom biciklističke staze, omogućava se da "ljudi mogu da izađu na reku, što jeste jedan od ciljeva Vlade Srbije - da se spojimo i sa prirodom i našom kulturnom baštinom“.  

"Novac od Vlade Srbije je obezbeđen za početne radove kako bi rešili sve probleme i lokalne zajednice u smislu sakupljanja površinskih voda i kanalizacije, a sa druge strane uz pomoć Vlade SAD i ambasadorovog fonda, svaki dinar ili dolar uložen u ovaj projekat je za našu budućnost“, zaključila je Begović.  

Kapitalni projekat otpočeo je sa implementacijom januara 2021. godine i podrazumeva početnu investiciju Vlade Republike Srbije od 364.400.000 dinara, odnosno oko tri miliona evra, kako bi se nalazište očuvalo i postalo, ne samo turistička destinacija, već i centar izvrsnosti za proučavanje neolitske kulture u Evropi.  

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Pored kapitalnog projekta, sanaciju i revitalizaciju arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči podržala je Vlada SAD kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, u iznosu od 475.000 dolara. 

Sredstva Ambasade SAD omogućavaju prvu fazu sanacije koja obuhvata obalu utvrde sa nizom armiranih šipova za zaustavljanje klizišta na arheološkom nalazištu uz obalu Dunava, kako bi se sprečio gubitak kulturnog nasleđa starog 7.500 godina. 

Kapitalni projekat "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči“ sprovodi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa platformom "Srbija stvara“, Ministarstvom kulture, Gradom Beogradom i Muzejom grada Beograda. 

Komentari (0)

Kultura