Aktuelno iz kulture

Zrinko Ogresta: Kad ste pozvani na Palić, onda vaš film nešto vredi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2021

-

14:30

Zrinko Ogresta:  Kad ste pozvani na Palić, onda vaš film nešto vredi
Zrinko Ogresta: Kad ste pozvani na Palić, onda vaš film nešto vredi - Copyright Prinstscreen YouTube/Filmonizirani

veličina teksta

Aa Aa

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma sinoć je zbog lošeg vremena umesto na Letnjoj pozornici na Paliću održan u bioskopu Eurocinema u Subotici.

U okviru takmičarskog programa, prikazani su "Plavi cvijet" hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste i francuski "Par Un Demi Clair Matin" Bruna Dumonda.

Zrinko Ogresta juče je na konferenciji za štampu govorio o tome zašto je izabrao porodičnu tematiku za svoje ostvarenje.

Ivica Vojnić

Zrinko Ogresta

"Ono što je na neki način veza sa ostalim mojim filmovima je moja preokupacija ženskim likovima. U ovom vremenu u kojem živimo, koje je prepuno velikih tema i problema kao što su pandemija, međunacionalni sukobi, izbeglice, meni se učinilo da ja, kao autor, treba da se pozabavim suštinskim problemima koji zapravo muče svakog od nas pojedinačno. To su teme poput porodice i ljubavi. Takve teme nam ponekad i promiču. A kada je reč o Palićkom festivalu, među hrvatskim režiserima je nedvosmisleno mišljenje da kad ste pozvani na Palić, onda vaš film nešto vredi", rekao je Ogresta.

"Na Paliću samoće nema"

Ove godine Palićki festival počeo je dodelom nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji glumici Mileni Zupančič, dok je to priznanje za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca pripalo Aleksandru Berčeku.

Zupančić i Berček sreli su se na Festivalu prvi put posle mnogo godina, nakon što su zajedno igrali u filmu "Dečko koji obećava".

"Jako lep susret. Uvek je prijatan susret sa kolegama koje nisi dugo, dugo video, a mi se stvarno nismo dugo videli", rekla je ona.

Ivica Vojnić

Milena Zupančić

Slavna glumica rekla je i da ju je iznenadilo priznanje Festivala.

"Poslednjih godina ne radim mnogo na filmu i onda čovek misli da su ga zaboravili. Pre svega mi je jako lepo ovde, a znate kako kažu u našim godinama – joj, kad bih dobila nagradu za mladu perspektivnu glumicu!", rekla je Zupančić. 

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, pored Zupančić, prisutnima su se obratili i reditelj Kristijan Pecold, dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" u kategoriji inostranih stvaralaca, producentkinja Ada Solomon, dobitnica "Underground Spirit" nagrade.

Ivica Vojnić

Kristijan Pecold

Pecold je ispričao da ovu posetu Palićkom festivalu doživljava vrlo emotivno.

"Išao sam u malu šetnju po šumi i video klupe sa imenima. Osećao sam se veoma melanholično. Neki nisu više među živima, neki su još uvek tu. Onda mi je prišao neko iz festivala i rekao da će i moje ime biti na klupi naredne godine, što me je učinilo vrlo sentimentalnim. Došao sam sinoć i mogu da kažem da su domaćini zaista sjajni", rekao je reditelj.

Pecold se prisetio i svog prvog festivala s kraja devedesetih, kada je imao osećaj da domaćini nisu dobri i da su ga svi zaboravili, uz konstataciju da na Paliću takve samoće nema.

Ivica Vojnić

Ada Solomon, dobitnica je "Underground Spirit"

Producentkinja Ada Solomon, dobitnica je "Underground Spirit", takođe je ganuta ovogodišnjim gostovanjem.

"Postajem sve emotivnija, jer imati priliku da vaš rad bude prepoznat je takođe i velika odgovornost. Poslednjih godinu i po dana bio je i period evaluacije prošlosti, aktivnosti, vrednosti. Shvatila sam da, kao osoba, ne umem da živim sama. Bila sam srećna što se bavim ovom profesijom, zahvaljujući kojoj živim i radim u porodici, zajednici. Mislim da u tome takođe snaga onoga što radimo", rekla je Solomon.

Nevreme pokvarilo planove

Palićki festival je u subotu uveče počeo projekcijom filma "Dnevnik iz Gvantanama" reditelja Kevina MekDonalda, koja je pred kraj prekinuta zbog nevremena sa jakim vetrom i pljuskovima.

Prvi od 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu sinoć je umesto na Letnjoj pozornici ponovo prikazan u Eurocinemi.

"Zadovoljan sam otvaranjem festivala, ali ostaje gorki ukus u ustima što nije dovedena čitava stvar do kraja. Ima stvari na koje ne možemo da utičemo. Ovakvo nevreme za 30 godina nisam video", istakao je direktor festivala Radoslav Zelenović na konferenciji za novinare.

U Glavnom takmičarskom programu trećeg dana Festivala biće prikazan film "Najgora osoba na svetu" norveškog reditelja Joakima Trira, a van konkurencije "Čisto ljudski" severnomakedonskog reditelja Igora Ivanova.

Trir svoju trilogiju filmova, u kojoj su "Reprise" (2006) i "Oslo" (2011), zaokružuje sa "Najgorom osobom na svetu", za koji je Renata Rensvi dobila nagradu za najbolju glumicu na upravo završenom Kanskom festivalu.

Nataša Petrović, Igor Angelov, Oliver Mitkovski i drugi igraju u "Čisto ljudski" (2020), drami sa šest likova u šest isprepletenih sekvenci, koja govori o očajnim osobama dok pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem.

U kratkom trileru sa elementima fantastike "Furija", u kojoj igraju Tamara Ristovski, Nataša Marković, Stojan Ðorđević i drugi, glavna junakinja se vraća u prošlost, kako bi u sredini koja se ogrešila o nju kao devojčicu, kaznila odgovorne kao produžena ruka pravde.

Na repertoaru Palića su i filmovi "Prolećna pesma” Natalije Avramović, "Jaruga” Krasnahorkaija Balaža, a u čast dobitnice festivalske nagrade "Andergraund spirit" rumunske producentkinje Ade Solomon, biće prikazan film "Toni Erdman" rediteljke Maren Ade.

Selekcija Slovenija u fokusu će predstaviti kratki film "Bik" Bojana Labovića i dugometražni "Ne zaboravi da dišeš" Martina Turka, dok u okviru selekcije "Novi mađarski film" stiže "Sedam malih slučajnosti” reditelja Petera Gotharda.

U selekciji "Novi evropski dokumentarni film" biće prikazano ostvarenje "Nova smena" Čeha Jindriha Andrša, a u "Eko doks" selekciji "Ptice Amerike" francuskog reditelja Žaka Leja, i "Metaplazma, slučaj ptica” Nemanje Babića.

Komentari (0)

Kultura