Aktuelno iz kulture

Pored Stounhendža se ipak gradi tunel: "Trajno će unakaziti najznačajniji i najsvetiji praistorijski pejzaž u Britaniji"

Komentari

Autor: ArtNews

18/07/2023

-

22:48

Pored Stounhendža se ipak gradi tunel: "Trajno će unakaziti najznačajniji i najsvetiji praistorijski pejzaž u Britaniji"
Pored Stounhendža se ipak gradi tunel: "Trajno će unakaziti najznačajniji i najsvetiji praistorijski pejzaž u Britaniji" - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Kontroverzni projekat izgradnje tunela u blizini Stounhendža u Velikoj Britaniji dobio je zeleno svetlo, uprkos protivljenjima stručnjaka za očuvanje istorijskih spomenika.

Tunel deo je većeg saobraćajnog sistema projektovanog s namerom da se smanje gužve u blizini arheološkog lokaliteta i poveća broj turista, a trebalo bi da košta oko 2,25 milijardi dolara.

Nakon nekoliko godina prolongiranja, projekat je odobrio Sekretar za saobraćaj Mark Harper proteklog vikenda, piše ArtNews.

Arheolozi su zabrinuti da bi radovi mogli da oštete još neotkopane delove Stounhendža, na prostoru na kom se redovno pronalaze artefakti.

Unesko je 2021. upozoravao da bi se spomenik mogao naći na Listi ugroženog svetskog nasleđa, ukoliko tunel bude izgrađen. U njihovom izveštaju stoji da su potrebne velike izmene na infrastrukturnom projektu, kako bi se izbegao "nepovratan uticaj na lokalitet izvanredne univerzalne vrednosti".

Alijansa za Stounhendž, udruženje ekoloških, arheoloških i konzervatorskih grupacija, pružala je otpor izgradnji tunela i organizovala peticije, kako bi zaštitila spomenik. Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog odluke Sekretarijata za saobraćaj.

"Danas, navodno konzervativna, vlast planira da potroši dve milijarde funti u trenutku kada su finansije u našoj zemlji u šokantnom stanju, na monstruoznog belog slona infrastrukturnog razvoja koji će trajno unakaziti najznačajniji i najsvetiji praistorijski pejzaž u Britaniji", naveli su u saopštenju iz Alijanse.

"Odluka Marka Harpera da da zeleno svetlo izgradnji tunela na mestu koje se smatra svetskim nasleđem u blizini Stounhendža je neobjašnjiva koliko i sramotna. Svakako, nema sumnje da će plan naneti trajnu, nepovratnu štetu pejzažu koji je ikona britanske arheologije", dodaju članovi.

Alijansa za Stounhendž trenutno prikuplja sredstva da plati pravnog savetnika, koji bi im pomogao da tuže vladu, kako bi odložili ili zaustavili projekat.

Komentari (0)

Kultura