Aktuelno iz kulture

Misteriozni novi film studija Gibli obara rekorde u Japanu: Hoće li "Dečak i čaplja" biti poslednji Mijazakijev film

Komentari

Autor: Independent

19/07/2023

-

23:17

Misteriozni novi film studija Gibli obara rekorde u Japanu: Hoće li "Dečak i čaplja" biti poslednji Mijazakijev film
Misteriozni novi film studija Gibli obara rekorde u Japanu: Hoće li "Dečak i čaplja" biti poslednji Mijazakijev film - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Dečak i čaplja", po svemu sudeći poslednji film legendarnog japanskog animatora Hajaoa Mijazakija, našao se u bioskopima u Japanu, bez bilo kakve marketinške kampanje. 

Film, koji na japanskom nosi naziv "Kako živiš?" stiže iz kuhinje čuvenog "Studija Gibli", čiji je Mijazaki (82) jedan od osnivača. 

U susret premijeri objavljen je samo jedan poster, dok su svi detalji o filmu nepoznati. Nije objavljen čak ni trejler, ali je između petka i nedelje u japanskim bioskopima inkasirao više od 13 miliona dolara čime je oborio rekord studija sa najvećom zaradom u prvom vikendu prikazivanja.

Govoreći o odluci da izbegnu tradicionalne marketinške kampanje u susret lansiranju filma, glavni producent studija Tošio Suzuki rekao je za japanski magazin Bungei Šunđi da je kompanija želela da uradi nešto drugačije.

"Kada iznova i iznova radite istu stvar, umorite se od toga. Zato smo želeli da uradimo nešto drugačije", rekao je Suzuki.

Japanci imaju drugačije navike kada je reč o bioskopima u odnosu na Sjedinjene Američke Države, pa se dešava da filmovi nakon inicijalnog vikenda čak bivaju još popularniji, umesto da njihova gledanost opada, piše Independent.

Mijazakijev film "Spirited Away" iz 2001. je sa 305 miliona dolara od prodatih karata bio film sa najvećom zaradom u istoriji Japana. Rekord je držao 19 godina, pre nego što ga je prestigao "Ubica demona: Beskrajni voz". 

Gibli je poznat po animiranim ostvarenjima, kao što su "Princeza Mononoke", "Moj komšija Totoro" i "Pokretni dvorac", a sve ih je režirao upravo Mijazaki.

Čuveni animator osnovao je studio zajedno sa Suzukijem i rediteljem Isaom Takahatom 1985. godine. 

Već nekoliko godina najavljuje da će se penzionisati, a film "Dečak i čaplja" mnogi mediji najavili su kao njegov poslednji.

Komentari (0)

Kultura