Aktuelno iz kulture

Gradić u Japanu prikuplja sredstva za zaštitu šume koja je inspirisala animirani film "Moj komšija Totoro"

Komentari

Autor: Japan Times

25/06/2022

-

09:34

Gradić u Japanu prikuplja sredstva za zaštitu šume koja je inspirisala animirani film "Moj komšija Totoro"
Gradić u Japanu prikuplja sredstva za zaštitu šume koja je inspirisala animirani film "Moj komšija Totoro" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Japanski grad pokreće kampanju prikupljanja sredstava, kako bi očuvao komadić prirode od posebnog značaja: šumu koja je inspirisala animatora svetski poznatog filma "Moj komšija Totoro".

Grad Tokorozava u Saitama prefekturi planira da otkupi 2,5 hektara "Totoro šume" za 19 miliona dolara, ali je do sada skupljen samo delić tog iznosa.

"Na ovoj području je reditelj Hajao Mijazaki razvijao ideje o Totoru, šetajući šumom", rekao je predstavnik grada za Japan Times, dodajući da je plan da se šuma pretvori u rezervat prirode.

 

 

Animirani film koji je Mijazaki snimio za čuveni Studio Ghibli govori o nežnom, ali misterioznom duhu iz šume Totorou, koji je i danas jedan od najprepoznatljivijih likova iz sveta crtaća.

Šuma se nalazi na oko 30 kilometara od Tokija i ima oko 7.000 stabala hrasta. 

Grad Tokorozava će svima koji budu uplatili 185 dolara pomoći za otkupljivanje ovog područja priuštiti printove slika iz animiranih filmova Studija Ghibli.

Iako će kampanja pokriti samo delić potrebnih sredstava, grad se nada da će njom privući pažnju svetske javnosti i da će pridobiti podršku za očuvanje šume.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura