Aktuelno iz kulture

Hoće li zavrzlama oko autorskih prava zaustaviti snimanje animirane serije inspirisane kultnom "Dinom"

Komentari

Autor: Guardian

30/01/2022

-

21:00

Hoće li zavrzlama oko autorskih prava zaustaviti snimanje animirane serije inspirisane kultnom "Dinom"
Hoće li zavrzlama oko autorskih prava zaustaviti snimanje animirane serije inspirisane kultnom "Dinom" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Konzorcijum Spice DAO koji je po ceni od tri miliona dolara otkupio konceptualno vizuelno rešenje za nikad snimljenu adaptaciju knjige "Dina" navodno već radi na snimanju animirane serije inspirisane tim delom, iako nema zakonska prava za to.

Grupa je otkupila knjigu reditelja Alehandra Hodorovskog iz sedamdesetih godina prošlog veka koju je napravio kako bi studijima predstavio svoju zamisao ekranizacije knjige Frenka Herberta. 

Spice DAO planirala je da to delo učini javnim dobrom, "u onoj meri u kojoj to zakon dozvoljava", a da potom napravi originalnu animiranu seriju inspirisanu crtežima iz knjige i proda je nekom striming servisu.

Iako pravno gledano, vlasništvo nad primerkom knjige ni na koji način ne daje pravo da se sadržaj adaptira za neki drugi medijum, ekipa nastavlja sa pripremom animirane serije.

profimedia

Iz knjige Alehandra Hodorovskog

Ipak, na internetu kruže spekulacije da će Spice DAO na posletku prodavati digitalizovane verzije stranica knjige, kao NFT i da najavama o animiranom filmu samo privlači pažnju.

Iako je knjiga zaista prodata u aukcijskoj kući "Christie’s" 21. novembra, Spice DAO nema nikakav dokaz da su zaista oni kupci, niti su objasnili zašto su dali astronomski iznos, kada je kuća procenila vrednost knjige na između 25 i 35 hiljada evra.

Pravnica Kristi Stjuart, specijalizovana za autorska prava, napisala je na blogu advokatske kancelarije Dundee analizu ovog slučaja i objasnila zašto Spice DAO ne može snimiti sadržaj na osnovu "Dine", prenosi Guardian.

profimedia

 

"Nažalost po Spice DOA, kolektiv koji je kupio knjigu Hodorovskog, Frenk Herbert je umro 1986. što znači da autorska prava na tekst 'Dine' važe barem do 2056. Slično tome, knjiga koju su kupili, a koja je napravljena da proda ideju studijima tog vremena, verovatno je pod zaštitom autorskih prava barem do 2092. godine, jer je Hodorovski, jedan od njenih autora, još živ. Da bi Spice DAO snimila animiranu seriju, potrebno je da dobije licencu Herbertovog legata, kao i potencijalno Hodorovskog (i drugih autora kao što je Mišel Sejdu) ako bi adaptacija bila zasnovana na njihovoj knjizi. Kao što vam ni kupovina stripa o Betmenu ne daje prava da snimite novi film o Betmenu, kupovina ove rediteljske knjige ne daje prava Spice DAO da stvara novi materijal", napisala je ona.

profimedia

 

Francusko-čileanski reditelj Hodorovski kupio je prava za snimanje filma "Dina" 1974. i osmislio epsko ostvarenje koje je trebalo da traje 15 sati.

Angažovao je trojicu vrhunskih umetnika i strip crtača da dizajniraju vizuelna rešenja njegove adaptacije, ali na kraju nije dobio potrebne finansije i morao je da odustane od grandioznog projekta.

Preporuka za vas

Umetnik bez lica: Benksi bi mogao da izgubi prava nad svojim delima, ukoliko ne otkrije identitet

Komentari (0)

Kultura