Poznati

Kako je Timoti Šalame postao jedna od najtraženijih mladih zvezda

Komentari

Autor: Guardian

01/11/2021

-

07:18

Kako je Timoti Šalame postao jedna od najtraženijih mladih zvezda
Timoti Šalame - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Malobrojni su glumci koji su tako brzo postali najtraženija lica u Holivudu, kao što je to slučaj sa Timotijem Šalameom, koji sada igra glavnu ulogu u holivudskom blokbasteru "Dina".

Vole ga reditelji, kritika, publika, ali i kolege - kako starije, tako i mlađe i stekao je reputaciju dečka kog svi žele za najboljeg prijatelja.

"Zovi me svojim imenom"

Film koji je skrenuo pažnju javnosti, ali i filmadžija na ovog mladog glumca je "Zovi me svojim imenom" (Call Me By Your Name), ljubavna priča između dvojice mladića u režiji italijanskog reditelja Luke Gvadanjina, koji je zaradio "skromnih" 30 miliona dolara u bioskopima. 

Tanjug/AP/Warner Bros. Pictures

Šalame u filmu "Dina"

Zahvaljujući toj ulozi, Šalame je u 22. godini postao najmlađi glumac nominovan za Oskara, posle Mikija Runija 1940.

On je više puta izjavio da nije bio spreman za ono što je usledilo, budući da je kao sin Amerikanke koja je igrala na Brodveju i Francuza koji je radio u Unicefu, proveo sasvim "obično" detinjstvo u Njujorku, posećujući povremeno dedu i Babu u Evropi.

Završio je čuvenu glumačku školu La Guardia i na kratko upisao studije na Univerzitetu Kolumbija, ali je odustao od daljeg akademskog obrazovanja, kako bi prihvatio niz uloga u filmovima. 

Debitovao je u filmu "Muškarci, žene i deca" Džejsona Rajtmana 2014. a zatim zaigrao u popularnom filmu "Interstellar" njegovog omiljenog reditelja Kristofera Nolana.

Biranje uloga

Posle instant uspeha nakon "Call Me By Your Name", izbegao je grešku koju naprave mnogi mladi glumci, prihvativši bilo koju veliku ponudu koja im se ukaže nakon toga i odlučio se na probirljiviji pristup.

Nije se libio da uzme sporednu ulogu, kad god mu se film dopao, pa je tako zablistao kao Lori u "Malim ženama", a sada kao Pol Atreid u gigantskom projektu ekranizacije knjige "Dina" u režiji Denisa Vilneva. 

Trenutno snima "Vonku" prednastavak filma "Čarli i fabrika čokolade" u kom igra naslovnu ulogu.

"Kul je razmišljati o njegovoj uzlaznoj putanji", kaže rediteljka Džulija Hart o Šalameu, koja je  režirala "Miss Stevens", njegov poslednji film pre "Call Me By Your Name". 

"On je neko ko zna kako je raditi na malim filmovima, koliko teško može biti da ih napravite i da zaista morate da volite temu, da biste se uopšte potrudili. U to je uloženo mnogo sati. Mnogo zahvalnosti", kaže ona.

Njegov upliv u blokbastere nije išao na uštrb njegove ljubavi prema nezavisnim filmovima. Istog dana kada i "Dina", filmski kolaž Vesa Andersona "Francuska depeša" u kom Šalame igra dečaka revolucionara započela je svoj bioskopski život.

U decembru ćemo moći da ga vidimo u satiri "Don't Look Up" u kojoj igra uz Dženifer Lorens i Leonarda Dikaprija, a ponovo sarađuje i sa Guadanjinom u drami "Bones & All".

"Volim da mislim da je sa svakim filmom koji sam radio, lik koji igrate postaje gotovo deo vašeg mesa. I to je uvek tako, ali jednostavno iz perspektive toga koliko dugo je trajalo snimanje 'Dine', kao i razvoja lika Pola Atreida i velike ljubavi i gotovo biblijske povezanosti koju mnogi ljudi imaju sa knjigom i originalnim filmom, zaista je delovalo tektonski, ako je to prava reč za to", rekao je Šalame u nedavnom intervjuu za Deadline.

Komentari (0)

Magazin