Aktuelno iz kulture

Timoti Šalame: Moj život nije ni izbliza uzbudljiv kao likovi koje igram

Komentari

Autor: Deadline

03/09/2021

-

17:36

Timoti Šalame: Moj život nije ni izbliza uzbudljiv kao likovi koje igram
Timoti Šalame: Moj život nije ni izbliza uzbudljiv kao likovi koje igram - Copyright EPA/ETTORE FERRARI

veličina teksta

Aa Aa

Epski projekat reditelja Denija Vilneva "Dina", snimljen prema istoimenoj kultnoj knjizi Frenka Herberta, premijeru ima na Filmskom festivalu u Veneciji. 

Za razliku od dosadašnjih pokušaja ekranizacije "Dine", Vilnev je odlučio da priču romana podeli na dva dela i u prvom se usredsredi na petnaestogodišnjeg Pola Atreida iz moćne porodice, kog igra Timoti Šalame, koji je izazvao pravu pometnju u Veneciji.

Mladi glumac koji važi za jednog od najpopularnijih glumaca mlađe generacije, na sebe je preuzeo veliku obavezu, a za Dedlajn je govorio o tome šta je za njega značio angažman u, kako već mnogi kritičari ocenjuju, filmu godine.

"Volim da mislim da je sa svakim filmom koji sam radio, bilo da je reč o 'Call Me by Your Name' (prikazivan sa prevodom "Zovi me svojim imenom" i "Skrivena ljubav") ili 'Divan dečak' ili 'Male žene', lik koji igrate postaje gotovo deo vašeg mesa. I to je uvek tako, ali jednostavno iz perspektive toga koliko dugo je trajalo snimanje 'Dine', kao i razvoja lika Pola Atreida i velike ljubavi i gotovo biblijske povezanosti koju mnogi ljudi imaju sa knjigom i originalnim filmom, zaista je delovalo tektonski, ako je to prava reč za to", rekao je Šalame, dodavši da je odahnuo kada su završili snimanje.

Šalame se prisetio da je poželeo da se bavi glumom kada je gledao "Mračnog viteza", filma u kom je muziku komponovao Hans Cimer. On je sada radio muziku za "Dinu", koju je Timoti ocenio kao "subverzivnu" i rekao da se zbog susreta sa tako velikim imenima stalno osećao kao da bi neko trebalo da ga uštine i probudi ga iz sna.

Tanjug AP/Joel C Ryan/Invision/AP

 

Hteo je da bude deo "Dine", čim je saznao da je Vilnev odabran za reditelja i zato je kupio istoimenu knjigu i podesio Gugl da ga obavesti svaki put kada se objavi nešto novo vezano za taj film.

"Iskreno, mislim da je moje razumevanje 'Dine' u tom trenutku bilo na nivou stripa, koji sam video dok sam kao desetogodišnjak kupovao Jugio karte", rekao je glumac, kog je Vilnev pozvao u Kan da porazgovaraju o ulozi.

"Pročitao sam otprilike pola knjige kada sam dobio poziv i u tom trenutku sam pripremao 'Kralja' u Londonu. Pitao me je da li bih došao u Kan, gde je on bio predsednik žirija, pa sam brzo preleteo drugu polovinu knjige, što sam bolje mogao. Tako da je prva polovina mog primerka podvučena, puna mojim misli i zapažanja, a drugu sam samo preleteo. I onda sam bio na sastanku s njim, na moje veliko zadovoljstvo. Deni je hodao po sobi, nabacujući ideje u nekom fensi odelu, a ja sam samo razmišljao kako sam godinu pre toga sedeo na nekom stepeništu u Ist Vilidžu", prisetio se Šalame. 

Igla u plastu sena

Tek kada je dobio ulogu, shvatio je razmere rediteljeve ideje i ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi. Slično se, kaže, osećao i kada je igrao u "Kralju".

"Moj život nije ni izbliza značajan ni uzbudljiv, kao Polov i život princa Hala (kog igra u 'Kralju'), ali svi delimo osećaj da smo igla u plastu sena. U 'Kralju' sam ima taj osećaj jer sam bio nov u glumi. U 'Dini' je to zbog osećaja pritiska pod grandioznošću projekta na najrazličitije načine", rekao je Šalame. 

Printskrin/Youtube/Warner Bros. Pictures

 

Glumac se zbližio sa svim kolegama sa kojima je radio na "Dini", kao što su Džejson Momoa, Kris Ajzak, Rebeka Ferguson i, naravno, Zendajai.

Vilnev već planira i drugi deo filma i nada se da će od producenata dobiti zeleno svetlo, a time bi i Zendajina uloga dobila više prostora.

"Čani će igrati ogromnu ulogu u sledećem filmu. Ne znam da li već postoji scenario, ali na osnovu knjige, uz ledi Džesiku (Rebeka Ferguson), ima šta da radi, da tako kažem. Zendaja je bila neverovatna u ovom filmu. Ona radi neverovatan posao i krči svoj put i neverovatno je kul. Ona je, takođe, i u trenutno najgledanijem trejleru za 'Spiderman: No Way Home'. Jedva čekam taj film i ja sam, kao i svi ostali, zaustavljao trejler kadar po kadar tražeći naznake šta će se desiti", rekao je glumac.

Priredila: S. R. 

Komentari (0)

Kultura