Aktuelno iz kulture

Rediteljka Vesna Stanković: Nušićeva predstava "Dr" se bavi večitom temom kupovine diploma

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2023

-

10:13

Rediteljka Vesna Stanković: Nušićeva predstava "Dr" se bavi večitom temom kupovine diploma
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Dr" Branislava Nušića u režiji Vesne Stanković premijerno će se odigrati 22. jula na letnjoj pozorišnoj sceni "Teatrijum", u Kapetan Mišinom zdanju.

Stanković je rekla da je uradila dramatizaciju, režiju i tumači jednu od manjih uloga u predstavi "Dr", koja se bavi "večitom temom o kupovini i prodaji lažnih diploma", a pored Vladana Gajovića, Miljane Kravić, igraju i Jovana Milovanović, Nemanja Stamatović i Ognjen Nikola Radulović.

"Nušić je najbolji poznavalac srpskog mentaliteta u istoriji civilizacije. Predstava je napisana pre 140 godina. Oni koji su gledali probe su rekli: ' Da li si malo dodavala?' Ništa nisam dodavala - malo sam oduzimala, jer predstava je napisana da traje četiri, a mi smo je sveli na sat i 20 minuta", rekla je Stanković.

Prema njenim rečima, "Nušić je toliko večan i tačan u svemu da je neprolazan kad god da ga uradite, posebno sada, o lažnim diplomama, kupovini doktorata".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Pošto se navršava i 85 godina od smrti velikog dramaturga, Stanković je istakla da "ne može da se dogodi da je godina jubileja, a da u Beogradu ne postoji nijedna njegova premijera".  

Stanković je rekla da je jedini izazov u radu na "Dr" bilo "šta izbaciti, zato što su to veliki komadi, sa nekoliko činova, i preko 25 ljudi na sceni", a morala je sve svesti na šest lica.

Upitana kako postiže da bude rediteljka, dramaturg i glumica u istom projektu, Stanković je primetila da "ako imaš dobru jasnu ideju i ako imaš sredstva i savladao si tehnike kako to da uradiš, onda ništa nije u životu teško". 

"Prosto, to umeš da radiš. Ako nemaš jasnu ideju i nemaš tehniku onda ćeš se mučiti. Nušić koliko je jednostavan, toliko je i težak za rad ako ga ne razumeš. Mislim da je on meni najbliži", rekla je glumica.

Kada bi Stanković morala da bira da celog života igra "samo komade jednog pisca - to bi bio Nušić".

U okviru "Teatrijuma", Stanković će se pojaviti i 25. jula u "Ljubavnom vremeplovu 2" sa Milicom Janketić i 1. avgusta je muzikl komedija "Cimet i vanila".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura