Aktuelno iz kulture

Rediteljka Pakalnina: Moja bajka ne govori o kraljicama i princezama, već o krosfitu i parkuristima

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

09:55

Rediteljka Pakalnina:  Moja bajka ne govori o kraljicama i princezama, već o krosfitu i parkuristima
Lajla Pakalnina - Copyright Palić Film Festival/Igor Irge

veličina teksta

Aa Aa

Rediteljka Lajla Pakalnina koja gostuje na Festivalu evropskog filma na Paliću, kaže da je bioskopska projekcija njenog filma "U ogledalu" bilo za nju dirljivo iskustvo.

Pakalnina je na konferenciji za novinare rekla da je prikazivanje "U ogledalu" u Palićkom bioskopu Abazija u nedelju uveče, u okviru selekcije "Paralele i sudari", bilo njen prvi dolazak na neki festival nakon premijere filma u novembru 2020. godine u Talinu.

"Dirljivo je biti ovde u bioskopu. Nakon premijere, bioskopi u mojoj zemlji i svuda su bili zatvoreni. Ovo je moj prvi festival, ali je film dosta putovao na onlajn prikazivanjima i na hibridnim festivalima. Sada je moguće putovati i ovo je vrlo dirljivo", rekla je Pakalnina.

Pakalnina se vratila na Palić nakon filma "Zora" (2016), odakle je ponela "dobre uspomene", ali je primetila da se sad "festival mnogo poboljšao".

Film "U ogledalu" zasnovan je na bajci o Snežani i sedam patuljaka, a Pakalnina je priču stavila u savremeni "selfi" kontekst, pošto se zainteresovala za taj oblik komunikacije i čak pokrenula lični Fejsbuk nalog samo zbog filma.

"Selfi je sam po sebi veoma kul stvar. Komunicirate sa drugima gledajući sebe i to je zapravo ogledalo. Prvo nisam znala kako da istražim temu, ali onda mi je odjednom sinulo da u 'Snežani' kraljica govori sa ogledalom, tako da je to zapravo selfi", rekla je rediteljka.

Prema njenim rečima, bajka je "arhetip koji znaju svi u svetu", a njen film ne govori o "kraljicama i princezama, već krosfitu, parkuristima i stvarima koje su savremenije".

Palić Film Festival/Igor Irge

Vitalij Akimov

Na konferenciji se novinarima predstavio i Rus Vitalij Akimov, čiji je dokumentarac "Dečak" (2020) prikazan u nedelju u "Paralelama i sudarima" i predstavlja autorov "pokušaj razgovora sa svojim ocem", koji je bio odsutan prve 23 godine njegovog odrastanja.

Akimov je rekao da mu se čini da na njega dosta liči glavni protagonista filma, desetogodišnji Stepanu, posinak njegovog brata.

"Okružen je teškom porodičnom situacijom, ali to njega ne dodiruje. Uspeva da na neki način bude srećan dečak. Zaista se nadam da će sačuvati tu svoju crtu karaktera, i smatram da moram da preuzmem odgovornost i da mu pomognem u tome", rekao je Akimov.

Komentari (0)

Kultura