Aktuelno iz kulture

Ništa nije moglo da se uporedi s njom: Odlazak beskompromisno autentične Šinejd O'Konor

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

27/07/2023

-

20:45

Ništa nije moglo da se uporedi s njom: Odlazak beskompromisno autentične Šinejd O'Konor
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Samo osamnaest meseci nakon smrti svog 17-godišnjeg sina Šejna, legendarna irska pevačica Šinejd O'Konor i sama je napustila ovaj svet. Žena koja je decenijama pre #MeToo pokreta davala glas obespravljenima i ućutkivanima, pronađena je u svom stanu u Londonu, u koji se nedavno uselila planirajući da snima novu muziku.

Početkom jula otvorila je novi Tviter nalog, koji je kasnije obrisala, a na kom je objavila video iz novog stana.

"Snimiću video, jer neki od vas ne veruju da je ovo moj nalog. Jeste. Ali ne brinite se, biću dobra devojčica", rekla je Šinejd. 

I bila je, iako je prema sopstvenom svedočenju, imala izuzetno teško detinjstvo. Roditelji su joj se rastali kada je bila mala i protiv njene volje, živela je s majkom, koja ju je navodno fizički zlostavljala i terala da krade u prodavnicama. Kada je imala samo 14 godina uhvaćena je u jednoj takvoj krađi i kažnjena na društveno koristan rad u perionici veša u vlasništvu crkve. 

Iako je bila nesrećna zbog toga, O'Konor je kasnije priznala da joj je to spasilo život. Tu je dobila svoju prvu gitaru i "pankersku" jaknu od jedne kaluđerice koja se sažalila na nju i došla na ideju da bi mogla da se bavi muzikom.

Samo dest godina kasnije osvojila je svet svojim hitom "Nothing Compares 2 U".

Pesmu je originalno napisao Prins, ali ju je Šinejd učinila svojom i dan danas povezuje se sa njenim stvaralaštvom. Album na kom se našla - "I Do Not Want What I Haven’t Got" - prodat je u sedam miliona primeraka i nominovan za četiri Gremi nagrade. Međutim, umesto da je taj uspeh raduje i ispunjava, on ju je mučio. Dok je rušila sve rekorde na pop top listama, Šinejd se osećala zarobljenom.

"Mediji su me predstavljali kao ludu, jer se nisam ponašala onako kako se od pop zvezde očekuje. Čini mi se da je biti pop zvezda neka vrsta zatvora. Moraš ta budeš super-žena", napisala je ona u svojim memoarima.

Borba "protiv pravog neprijatelja"

Uprkos njenoj prepoznatljivosti i ogromnom talentu, pratila ju je reputacija "teške osobe" jer nije bila spremna na bilo kakve kompromise u pogledu svog stvaralaštva. 

Bojkotovala je dodelu Gremi nagrada, a dobila je žestoke kritike jer je odbijala da u Americi pre svojih javnih nastupa pušta himnu Sjedinjenih Američkih Država, "zato što himne nemaju nikakve veze sa muzikom uopšte". 

Međutim, najveći zgražavanje javnosti izazvala je kada je 3. oktobra 1992. godine u humorističkom programu uživo "Saturday Night Live" (SNL) pocepala fotografiju pape Jovana Pavla Drugog i rekla: "Borite se protiv pravog neprijatelja".

Katolici su pozivali na bojkot mlade pevačice, publika ju je potom izviždala kada se pojavila kao gost na koncertu Boba Dilana, poznati glumac Džo Pesci rekao je da bi je ošamario, a Madona joj se podsmevala. Ipak, ona je neumorno nastavila da vodi kampanju za hapšenje pedofila među glavešinama Katoličke crkve, koristeći svoju slavu i da ukaže na seksizam u muzičkoj industriji i niz drugih problema.

Vreme je pokazalo da je bila u pravu, ali tada, početkom devedesetih smatrana je samo ekscentrikom koji na taj način privlači pažnju. Nijedan od njenih kasnijih albuma više nije dobio odjek kakav je imao "I Do Not Want What I Haven’t Got".

"Sve što dotaknem, uništim"

S pojavom društvenih mreža, tabloidi su sve češće pisali o njenim "ispadima", jer je umela da iznese detalje iz svog privatnog života naočigled javnosti. Priznala je da pati od posttraumatskog stres poremećaja, koji je kod nje nekoliko godina bio pogrešno dijagnostikovan kao bipolarni poremećaj.

Preobratila se u islam 2018. godine i zvanično promenila ime u Šuhada Sadakat, a na poslednjoj koncertnoj turneji 2019. godine nosila je hidžab. 

profimedia

 

Najavila je 2021. godine novi album "No Veteran Dies Alone" i lansirala singl "Trouble of the World", ali je projekat obustavljen, pre nego što je najavila da se povlači iz muzike. Iako se kasnije predomislila, sve dalje planove prekinula je smrt njenog 17-godišnjeg sina Šejna, koji je sebi oduzeo život 2022. godine. 

Samo nekoliko dana kasnije završila je u bolnici. 

"Odlučila sam da sledim svog sina. Nema smisla živeti bez njega. Sve što dotaknem, uništim. Ostala sam samo zbog njega, a sada ga nema. Uništila sam svoju porodicu. Moja deca me ne žele. Ja sam us*ana osoba. A vi svi mislite da sam fina jer znam da pevam. Nisam", napisala je na Tviteru.

Međutim, pevačica se ubrzo izvinila zbog svojih reči.

"Žao mi je što sam sve uznemirila. Izgubljena sam bez svog deteta i mrzim sebe. Bolnica će pomoći neko vreme", poručila je tada.

Ipak, nikada se nije oporavila. Na sada izbrisanom Tviter nalogu u svom poslednjem tvitu, postavila je njegovu fotografiju uz tekst da je bio ljubav njenog života i svetlost njene duše, i da se posle njegove smrti više nije osećala živom.

Morisi: "Niste imali petlju da je podržite kad je bila živa"

Nakon vesti o njenoj smrti, veliki broj prijatelja i kolega se na društvenim mrežama oprostio od pevačice, a muzičar Morisi je u oštrom tekstu objavljenom na svom sajtu osudio sve one koji joj se nisu našli kada su joj bili potrebni.

profimedia

Morisi

"U muzičkoj industriji postoji određena mržnja prema pevačima koji se 'ne uklapaju' (ja to previše dobro znam) i koji nikad ne dobijaju pohvale sve do smrti, kada više nikome ne mogu da odgovore. Danas je okrutna igraonica slave prepuna hvale na račin Šinejd uz uobičajne moronske etikete 'ikona' i "legenda". Sada je hvalite samo zato što je prekasno. Niste imali petlju da je podržite kad je bila živa i kad vas je ona tražila", naveo je Morisi.

On je osudio tabloide koji su često bez ikakvog pijeteta pisali o njoj kada je imala najviše problema sa mentalnim zdravljem.

"Šinejd bi nazvali tužnom, debelom, šokantnom, ludom... ali ne danas!", napisao je muzičar.

"Bila je izazov i niste je mogli smestiti u kutiju, imala je hrabrost da govori kada su svi ostali ostajali bezbedno tihi. Maltretirali su je jednostavno zato što je bila svoja. Oči su joj se konačno sklopile u potrazi za dušom koju je mogla zvati svojom", dodao je Morisi.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu