Aktuelno iz kulture

Kolege se opraštaju od Šinejd O'Konor: "Uvek bila odana svom prodornom glasu - iznutra i spolja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

27/07/2023

-

09:50

Kolege se opraštaju od Šinejd O'Konor: "Uvek bila odana svom prodornom glasu - iznutra i spolja"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Legendarna irska pevačica i aktivistkinja Šinejd O'Konor umrla je u 56. godini, saopštila je njena porodica.

"Sa velikom tugom objavljujemo da je umrla naša voljena Šinejd. Njena porodica i prijatelji su skrhani i zatražili su privatnost u ovom veoma teškom trenutku", navodi se u izjavi pevačičine porodice koju je preneo Gardijan.

Vest o njenoj smrti dolazi godinu dana nakon što je njen 17-godišnji sin Šejn oduzeo sebi život u januaru 2022. Njena poslednja objava na društvenim mrežama bio je tvit na sada obrisanom Tviter nalogu sa slikom njenog pokojnog sina: "Živela sam kao nemrtvo noćno stvorenje. On je bio ljubav mog života, svetlo moje duše".

Uzrok smrti nije objavljen.

Na društvenim mrežama mnoge kolege i prijatelji opraštaju se od slavne muzičarke. 

Zvezda serije "Outlander", irska glumica Katrina Balf objavila je na Instagramu: "Nadam se da si u miru sa svojim dečakom. Hvala ti što si podelila svoju dušu sa nama i što si nas utešila svojim prelepim glasom, divna Šinejd. Počivaj u miru".

 

 

Na zvaničnom Tviter nalogu grupe Garbage objavljena je fotografija pevačice uz natpis: "Srce mi je slomljeno".

 

 

Frontmen grupe Smashing Pumpkins Bili Korgan takođe je na Instagramu podelio fotografiju O'Konor. 

"Pomalo sam znao Šinejd, sretao sam je na njenim nastupima i kasnije kad je živela u Vokerovoj kući nadomak Čikaga. Neustrašivo iskrena, divna i zabavna, bila je talentovana na način koji nisam sigurna da je sasvim razumela. Ali ona stoji kao ličnost naše generacije koja je uvek bila odana svom prodornom glasu iznutra i spolja. I zbog toga ću joj se uvek diviti i poštovati je. Nikada neću zaboraviti da je bila 'otkazana' zbog čina jednostavnog otpora. Njen zločin? Pocepala je jednu fotografiju", naveo je Korgan.

 

 

Cepanje fotografije o kom je muzičar govorio dogodilo se trećeg oktobra 1992. godine, kada je prema mišljenju mnogih, uništena njena karijera. Šinejd je, naime, u humorističkom programu "Saturday Night Live" (SNL) izvela akapela verziju pesme "War" Boba Marlija, a na samom kraju prema kameri je podigla fotografiju pape Jovana Pavla Drugog i pre nego što će je pocepati, rekla: "Borite se protiv pravog neprijatelja".

Javnost je bila zgrožena. Katolici su pozivali na bojkot mlade pevačice, publika ju je potom izviždala kada se pojavila kao gost na koncertu Boba Dilana, poznati glumac Džo Pesci rekao je da bi je ošamario, a Madona joj se podsmevala.

Međutim, njen buntovni čin s ciljem da skrene pažnju na zlostavljanja koja su se događala u katoličkoj crkvi, a o kojima se tada ćutalo, bio je ličniji nego što je većina javnosti znala. Šinejd je godinama kasnije progovorila o zlostavljanju koje je trpela od strane majke, stroge katolkinje.

Kada je pokušala da iskoristi slavu da skrene pažnju na krizu identiteta, naišla je na zid otpora. Bila je demonizovana, ali umesto da je to slomi, osećala se, kako je rekla u svojim memoarima, oslobođeno.

"Napokon sam mogla da budem ono što sam. Radim ono što volim. Budem nesavršena. Budem čak i luda", piše ona u memoarima.

"Ja nisam pop zvezda, ja sam namučena duša kojoj je ponekad potrebno da vrišti u mikrofon", zaključila je Šinejd.

Nastavila je da stvara i da se bori iako se nosila sa brojim problemima sa mentalnim zdravljem.

Pored svevremenih pesama, iza sebe je ostavila troje dece Džejka Rejnoldsa, Rošin Voters i Ješuu Bonadija.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu