Aktuelno iz kulture

Novi Mijazakijev film "Dečak i čaplja" otvara Filmski festival u Torontu

Komentari

Autor: Variety

28/07/2023

-

20:18

Novi Mijazakijev film "Dečak i čaplja" otvara Filmski festival u Torontu
Novi Mijazakijev film "Dečak i čaplja" otvara Filmski festival u Torontu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova animirana priča reditelja Hajaa Mijazakija "Dečak i čaplja" otvoriće 48. izdanje Filmskog festivala u Torontu 7. septembra u Dvorani "Roj Tomson".

Ovo je prvi Mijazakijev film u poslednjih deset godina i prvi put da japanski film ili uopšte animirani film otvori ugledni međunarodni TIFF festival.

"Čast nam je da 48. izdanje Filmskog festivala u Tornotu otvori rad jednog od najvećih umetnika kinematografije. To je priča o ljubavi i gubitku, koja se uzdiže do neverovatne mašte i već je stekla status remek-dela u Japanu", rekao je Kameron Bejli, izvršni direktor festivala, koji je publici obećao "jedinstveno, transformativno iskustvo".

"Dečak i čaplja" prikazan je premijerno ove godine u Japanu i bez ikakvog marketinga generisao 13,2 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja, što je najveći uspeh u istoriji studija "Gibli". 

Iako pre prvog prikazivanja nije bilo nikakvih detalja o dešavanjima o filmu, sada znamo da priča prati dečaka Mahita Makija, koji otkriva napušteni toranj u novom gradu u koji se doselio i u kom ulazi u fantastični svet u pratnji sive čaplje koja govori.

Ovogodišnji TIFF festival održaće se od 7. do 17. septembra, a najavljeni su i filmovi "Next Goal Wins" Taike Vaititija, komedija "The Holdovers" Aleksandra Pejna, "Monster" Kore-ede Hirokazua i "Anatomija pada" Žastin Trijet, dobitnik ovogodišnje "Zlatne palme" u Kanu.

Komentari (0)

Kultura