Aktuelno iz kulture

"Artan Lili", "Divanhana" i "S.A.R.S." na festivalu "Tvrđava muzike" u Smederevu

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

13:29

"Artan Lili", "Divanhana" i "S.A.R.S." na festivalu "Tvrđava muzike" u Smederevu
"Artan Lili", "Divanhana" i "S.A.R.S." na festivalu "Tvrđava muzike" u Smederevu - Copyright Wikipedia/Duja

veličina teksta

Aa Aa

Četvrto izdanje muzičkog festivala "Tvrđava muzike" u Smederevu ove godine biće održano u periodu od 10. do 13. avgusta, a na pozornici u Malom gradu Smederevske tvrđave nastupiće "Artan Lili", "Divanhana", "S.A.R.S.", "Sale i sedlari".

Prošle godine publiku su oduševili Marko Louis, Nikola Pejaković Kolja i etno grupa "Vrelo".
Kako su naveli iz direkcije, "Tvrđava muzike" donosi jedinstveni spoj muzičkih žanrova od pop, rok muzike do elektronike i alternative, a autorski izraz grupa u novom izdanju garantuje visok kvalitet i nezaboravan muzički ugođaj.

Prvog festivalskog dana, 10. avgusta, nastupiće grupa “S.A.R.S.” iz Beograda koja stvara muziku u kombinaciji pop, rok, rege, hip-hop i bluza, sa elementima tradicionalnog srpskog folka.

U svom opusu bend ima sedam studijskih albuma i jedno live izdanje.

Pesma "Buđav lebac“ bendu donosi veliku popularnost na prostorima Srbije i bivše Jugoslavije, a kasnije će to biti numera “Lutka”.

Prošle godine su rasprodali Mts Dvoranu u Beogradu, a publika ih često gleda na mnogim festivalima (Exit, Beer fest), manifestacijama, dočecima Nove godine na trgovima širom zemlje.

Grupa “Divanhana” koja dolazi iz Sarajeva, održaće koncert 11. avgusta. Sastav izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima nastalim pod uticajem džez, pop i klasične muzike 20. veka. Namera benda je negovanje i prezentovanje urbane i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažljivim osvrtom na sevdalinku.

Nedavno, 17. juna “Divanhana” je održala samostalan celovečernji koncert u Mts Dvorani, a ranije su gostovali u Kolarčevoj zadužbini, kao i na raznim festivalima tipa “ARLEMM fest” u Arilju.

Treće veče "Tvrđave muzike“, 12. avgusta, biće u znaku nastupa beogradskog alternativnog “noise” elektro rok benda “Artan Lili”. 

Od osnivanja 2013. godine bend je objavio dva studijska albuma “Artan Lili” i “New Deal” i u svom izrazu nadovezuje se na bogatu istoriju beogradskog i novosadskog zvuka od 80-ih godina, po uzoru na “Disciplinu kičme” i slične bendove.

"Artan Lili” prvi je dobitnik nagrade "Milan Mladenović“ 2019. godine za muzičko delo od izuzetnog značaja koje dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića. Proslavu 10 godina karijere imali su kroz celu Srbiju i region, rasprodali Dom omladine Beograda, imali uspeha u Hrvatskoj, a objavili su skoro sve singlove i spotove za predstojeći treći album, u koprodukcionom izdanju kuća PGP RTS i Croatia Records.

Finalne večeri festivala, 13. avgusta u Smederevu će nastupiti sastav “Sale i Sedlari”, predvođen svestranim umetnikom Aleksandrom Sedlarom, kompozitorom, dirigentom, multiinstrumentalistom i producentom.

Master studije komponovanja završio je u Americi, a muzički stručnjaci ga znaju kao kompozitora dela koja su izvođena od Kolarca do Berlinske filharmonije, televizijski gledaoci kao muzičara koji je svirao u mnogim šou programima, studenti kao profesora na muzičkoj akademiji u Nišu, a mlađa publika kao lidera grupe “Sale i Sedlari”.

Aleksandar Sedlar važi za jednog od najistaknutijih pop muzičara u Srbiji. Kao gitarista, klavijaturista, aranžer i producent radio je sa najvećim imenima pop scene u regionu poput Zdravka Čolića, Željka Joksimovića, Nemanje Radulovića, sa kim je u sastavu “Double Sens” i imali su bogatu turneju po celoj Srbiji i regiji tokom juna i jula (Arsenal fest – Kragujevac, ARLEMM Fest – Arilje, Čačak, Veliko Gradište, Kraljevo, Stadion Tašmajdan – Beograd, Tvrdjava Kastel – Banja Luka fest).

Osim toga, Sedlar komponuje muziku za film i pozorište, pored gitare svira klavir, bas i bubanj, a uz to je i pevač, te je objavio skoro svoj prvi samostalni album “Sale i Sedlari” (2022) za diskografsku kuću PGP RTS.

Komentari (0)

Kultura