Aktuelno iz kulture

Basista Mark Mendoza "rokonačelnik" ovogodišnje Zaječarske gitarijade

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

16:50

Basista Mark Mendoza "rokonačelnik" ovogodišnje Zaječarske gitarijade
AP/Owen Sweeney - Copyright AP/Owen Sweeney

veličina teksta

Aa Aa

Zaječarska gitarijada će ove godine biti održana od 24. do 26. avgusta u Zaječaru, saopštila je direkcija i organizacija.  

Pored takmičenja demo bendova, zaštitni znak "Gitarijade" postala je titula "rokonačelnika" i  ove godine ta čast pripala je poznatom svetskom basisti Marku Mendozi, koji je svirao u slavnim hard rok bendovima "Whitesnake", "Thin Lizzy", "Journey", "The Dead Daisies".

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić svečano će Mendozi predati ključeve grada na otvaranju festivala na arheološkom nalazištu Feliks Romulijani. 

"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što ću postati rokonačelnik ovog legendarnog festivala. Još srećniji sam što ću nastupiti na "Gitarijadi" sa svojim bendom i spremam posebnu set listu za to veče. Pridružite nam se u slavljenju muzike i dobrog raspoloženja", istakao je Mark Mendoza u zvaničnoj izjavi povodom festivala "Gitarijada“.

Mendoza je inače skoro imao solo koncerte u rok klubu Fest u Zemunu, gde se gotovo odomaćio.  

Tanjug/Milan Ilić

 

Organizatori najstarijeg rok festivala na Balkanu pripremili su zanimljiv program za fanove iz zemlje i regiona tokom tri dana trajanja, od 24. do 26. avgusta na Kraljevici, gde će nastupiti rok veterani, kao i mnoge mlade snage čije vreme dolazi.  

Program 56. Gitarijade počinje 24. avgusta kada će u prvom polufinalu svirati bend "Direct Drive", pobednik 55. izdanja "Gitarijade", a uskoro će nastupati i na manifestaciji "Dani piva" u Zrenjaninu. 

Te prve noći pozornicu će preuzeti i antologijski rok bend "Generacija 5“, koja se sve aktivnije vraća na scenu, kao što je povratnički solo koncert krajem 2022. u Mts Dvorani, legendarna i neumorna "YU Grupa" sa braćom Žikom i Dragijem Jelićem, kao i alternativna hardkor rok atrakcija "Deca loših muzičara" – DLM.  

Petak 25. avgust donosi drugo polufinale, kada će se predstaviti sastav "Cardinal Point“, učesnici "BARF“ festivala iz Doma omladine Beograda, hard rok bend iz BiH – "Divlje Jagode", koji je proslavio 45 godina karijere, kao i nova formacija "Smak plus" – naslednici originalnih članova grupe "Smak". 

Drugo veče će obeležiti i koncert Marka Mendoze, prvi put u Zaječaru. Finalno veče 26. avgusta donosi upravo – Finale, proglašenje pobednika "Gitarijade“, ali i nastupe pop rok sastava "Osvajači" i hard rok metal benda "Mortal Kombat".

Poslednje veče biće i u znaku pop rok i džez rok atrakcije "Neverne bebe", benda koji slavi 30 godina karijere, sa idejom da simbolično svira u 30 gradova.

Takođe, finale "Gitarijade" će obeležiti i slavni svestrani umetnik Dr Nele Karajlić (muzičar, scenarista, reditelj, književnik, glumac), sa svojim bendom "Osiromašeni uranijum". Ulaz na Gitarijadu je, kao i do sada, besplatan. 

Komentari (0)

Kultura