Aktuelno iz kulture

Film "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića biće premijerno prikazan na festivalu u Torontu

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

11:35

Film "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića biće premijerno prikazan na festivalu u Torontu
Film "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića biće premijerno prikazan na festivalu u Torontu - Copyright Sense Production

veličina teksta

Aa Aa

Film "Radnička klasa ide u pakao" reditelja Mladena Đorđevića imaće svetsku premijeru u zvaničnom programu Toronto međunarodnog filmskog festivala, koji će biti održan od 7. do 17. septembra, najavili su danas producenti.

"Moj četvrti dugometražni film, kao i prethodni, bavi se ljudima i grupama koji su gurnute na marginu ili su tamo svojom voljom. Margina im zapravo omogućava slobodu", rekao je Đorđević, poznat po filmu "Život i smrt porno bande".

Istakavši da kroz "film govori glas skrajnutih i potlačenih”, Đorđević je dodao da mu je velika čast što je "Radnička klasa putuje u pakao" deo "kultne selekcije 'Midnight Madness' (Ponoćno ludilo), veoma bitnog dela festivala u Torontu".

Priča filma prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji, koji u borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, pribegavaju natprirodnom. 

Sense Production

 

Glavnu ulogu u filmu tumači Tamara Krcunović, a u ostalim ulogama su Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić.

"Ponoćno ludilo" predstavlja filmove koje karakteriše autorski pečat reditelja, a poseduju i elemente trilera ili horora, dok je ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ prvo ostvarenje sa Balkana u ovoj selekciji.

Selektor Piter Kuplovski je istakao da "Ponoćno ludilo" predstavilja "dve savremene satirične provokacije - filmove 'Naga' iz Saudijske Arabije i 'Radnička klasa ide u pakao’ iz Srbije - dve zemlje koje debituju u ovoj sekciji".

Kako je najavljeno, "Radnička klasa ide u pakao" stiže u domaće bioskope u prvoj polovini 2024. godine, a film su podržali Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audio-vizuelni centar i pan-evropski fond Euroimaž.

Komentari (0)

Kultura