Aktuelno iz kulture

Dragan Bjelogrlić u susret premijeri filma "Čuvari formule": "Lokarno Piazza Grande prva stepenica na putu ka Oskaru"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

15:02

Dragan Bjelogrlić u susret premijeri filma "Čuvari formule": "Lokarno Piazza Grande prva stepenica na putu ka Oskaru"
Dragan Bjelogrlić - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Uoči velike svetske premijere novog filma Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" u prestižnom delu programa Piazza Grande festivala u Lokarnu, veliki broj stranih novinara posetio je današnju konferenciju za medije, na kojoj je prvi put predstavljena međunarodna glumačka ekipa.

Pored Bjelogrlića i scenariste Vuka Ršumovića, svetskim medijima su se predstavili i proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, koji uz Rašu Bukvića nosi glavnu mušku rolu, kao i Ane Sera, koja tumači Francuskinju koja je dobrovoljno donirala koštanu srž za ozračene naučnike iz Vinče.

"Kada smo krenuli da pišemo ovaj film – svi su ga nazivali 'Srpski Černobilj', sada kada je izašao nazivaju ga 'Srpski Openhajmer'. Iako je negde u suštini tema koja je slična i sa jednim i sa drugim, naš film nema veze ni sa jednim od ova dva izvanredna ostvarenja. Film koji ja privatno jako volim i koji mi je bio negde inspiracija 'Život drugih' je takođe krenuo sa Piazza Grande i osvojio je Oskara. Spajk Li je pre tri godine krenuo sa Piazza Grande i takođe je osvojio Oskara. Neću da ureknem, ali bolji start za film nismo mogli da zamislimo", izjavio je reditelj i producent Dragan Bjelogrlić uoči večerašnje premijere.

Promo

 

Glumac Aleksis Manenti ispričao je novinarima da u filmu igra francuskog doktora i profesora Žorža Matea.

"Dragana sam poznavao od ranije kao glumca, a kasnije sam gledao i njegove filmove koje je režirao. Mislim da je dobro kada reditelj ima glumačkog iskustva, jer onda može da se uradi bolje i brže. Iako Dragan i ja nismo puno pričali, odmah smo se razumeli, kako da razvijamo ulogu", rekao je Manenti.

Film "Čuvari formule" prati grupu naučnika koji u jeku hladnoratovske krize predvođeni profesorom Dragoslavom Popovićem sprovode tajni projekat u Institutu Vinča. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Ovu jedinstvenu priču kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Promo

 

Nakon premijere u Lokarnu, "Čuvari formule" će biti prikazan 15. avgusta u okviru glavnog programa 29. Sarajevo Film Festivala, a od sredine novembra ga možemo očekivati u bioskopima u Srbiji i širom regiona.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura