Aktuelno iz kulture

Pedro Almodovar se vraća u Veneciju: Festival otvara njegov novi film u kom igra Penelope Kruz

Komentari

Autor: Variety

20/07/2021

-

17:16

Pedro Almodovar se vraća u Veneciju: Festival otvara njegov novi film u kom igra Penelope Kruz
Pedro Almodovar i Penelope Kruz - Copyright AP/Arthur Mola

veličina teksta

Aa Aa

Pedro Almodovar se vraća u Veneciju, gde će 1. septembra njegovo novo ostvarenje "Madres paralelas" (u slobodnom prevodu: "Paralelne majke") otvoriti 78. izdanje filmskog festivala u tom gradu.

"Rođen sam kao filmski reditelj 1983. u Veneciji (tada je prikazana njeogva komedija "Mračne navike"), i sada, 38 godina kasnije dobijam poziv da otvorim ovaj festival. Ne mogu opisati radost koju osećam i čast", kazao je čuveni reditelj koji je 2019. dobio Zlatnog lava za životno delo u Veneciji, a prenosi Variety.

Novi film snimao je tokom pandemije, a u ovim ostvarenjem ponovo sarađuje sa Penelope Kruzov, s kojom je reditelj prethodno radio na filmu "Bol i slava", a uloge u "Madres paralelas" tumače i Aitana Sančez Gijon i Milena Smit.

"Novim filmom vraćam se ženskom univerzumu, i majčinstvu, što me kao tema oduvek fascinira. U ovom slučaju, u priči o potomcima i poreklu, majke se razlikuju od onih koje je Penelope ranije igrala. To su vrlo nesavršene majke i to me kao autora zanimalo, posebno zato što sam već snimio nekoliko filmova u kojima su majke požrtvovane heroine. Ovo će pomalo biti i priča o neizbežnom prisustvu sećanja", objasnio je Almodovar.  

"Madres paralelas" prvi je Almodovarov dugometražni film posle "Bola i slave", koji je Antoniju Banderasu doneo nagradu za najboljeg glumca u Kanu i zaradio nominacije za Oskara za najboljeg glumca i najbolji igrani film van engleskog govornog područja.  

Almodovarovo relativno novo ostvarenje je i hvaljeni kratki film "Ljudski glas" u kojem je glumila Tilda Svinton, a koji je publika ovogodišnjeg Festa, takođe, imala priliku da vidi.

Na festivalu u Veneciji, Almodovar je prikazao i svoje ostvarenje "Žene na ivici nervnog sloma", a dobitnik je Oskara za najbolji izvorni scenario i to za dramu "Pričaj s njom", kao i Oskara za najbolji strani film, za film "Sve o mojoj majci".

Festival u Veneciji biće otvoren 1. i trajaće do 11. septembra, a pored Džejmi Li Kertis, Zlatnog lava za životno delo primiće i Robert Beninji.

Komentari (0)

Kultura