Aktuelno iz kulture

Podrška “duplom štrajku” holivudskih glumaca i scenarista: Meril Strip, Kluni, Di Kaprio donirali po milion dolara

Komentari

Autor: Fonet

08/08/2023

-

22:31

Podrška “duplom štrajku” holivudskih glumaca i scenarista: Meril Strip, Kluni, Di Kaprio donirali po milion dolara
Podrška “duplom štrajku” holivudskih glumaca i scenarista: Meril Strip, Kluni, Di Kaprio donirali po milion dolara - Copyright Tanjug AP/Joel C Ryan/Invision/AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Grupa holivudskih zvezda sa najvećim zaradama, poput Džordža Klunija i Meril Strip, donirala je po milion dolara ili više za podršku koleginicama i kolegama bez posla, dok njihov štrajk ulazi u četvrtu nedelju, saopštila je danas dobrotvorna fondacija njihovog sindikata.

Štrajk Udruženja filmskih glumaca (SAG-AFTRA) i obustava rada filmskih i TV scenarista, koji su počeli u maju zbog plata i pretnje korišćenja veštačke inteligencije, zaustavili su američku filmsku i televizijsku produkciju, prenosi Glas Amerike.

“Dupli štrajk” holivudskih glumaca i scenarista, prvi od 1960. godine, košta industriju zabave i kalifornijsku ekonomiju nekoliko miliona dolara dnevno, a štrajkači su ostali bez plata.

Kluni, Strip, Met Dejmon, Leonardo di Kaprio, Dvejn Džonson, Nikol Kidman, Džulija Roberts, Opra Vinfri i drugi dali su po milion dolara ili više za Fond za podršku glumcima Fondacije SAG- AFTRA.

Neprofitna fondacija je prikupila više od 15 miliona dolara u protekle tri nedelje, kako bi pomogla "hiljadama predstavnika glumačkog esnafa" koji se suočavaju sa ekonomskim teškoćama, navodi se u saopštenju.

„Industrija zabave je u krizi i SAG-AFTRA fondacija trenutno obrađuje ogroman broj zahteva za hitnu pomoć – stiglo ih je 30 puta više nego uobčajeno“, saopštila je predsednica fondacije Kortni Vens.

Cilj programa organizacije je da "osigura da izvođači kojima je pomoć potrebna ne izgube domove, da imaju mogućnost da plate komunalije, kupuju hranu za porodice, imaju za lekove i plate račune za lekara“, kazala je Vens.

Iako su neki glumci odlično plaćeni, predsednica SAG-AFTRA Fran Drešer ove nedelje je rekla da 86 odsto od 160.000 članova sindikata zarađuje manje od 26.500 dolara godišnje, objavio je list Njujork Tajms.

Štrajkovi su doveli do zatvaranja filmskih produkcija, ukinute su glamurozne premijere, a događaji poput dodele Emi nagrada odloženi, jer je zvezdama zabranjeno da promovišu TV serije.

Zahtevi sindikata usredsređeni su na veće plate u eri strimovanja i na pretnje koju veštačka inteligencija predstavlja za karijere članova i buduće prihode.

Predstavnici filmskih studija saopštili su da moraju da smanje troškove kako bi se nosili sa ekonomskim pritiscima.

Dok je sindikat scenarista spreman da se vrati pregovorima, glumci su i dalje u ćorsokaku sa velikim kompanijama kao što su Netfliks i Dizni, koje predstavlja Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP).

"Nismo se čuli sa predstavnicima AMPTP od 12. jula, kada su nam rekli da neće biti voljni da nastave pregovore još neko vreme", rekao je glavni pregovarač SAG-AFTRA Dankan Kretbri Ajrland za sajt Dedlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura