Aktuelno iz kulture

Holivud na ivici potpune blokade: Posle scenarista i sindikat glumaca razmatra da započne štrajk

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

12:18

Holivud na ivici potpune blokade: Posle scenarista i sindikat glumaca razmatra da započne štrajk
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori američkog sindikata glumaca SAG-AFTRA sa filmskim studijima su zaključeni bez postizanja dogovora ili produženja postojećih ugovora, zbog čega je sve izvesnije da će ipak doći do još jedne velike blokade u Holivudu. 

U saopštenju sindikata stoji da je pregovarački komitet jednoglasno odlučio da preporuči pokretanje štrajka, a ukoliko do toga i dođe, doći će do potpune obustave filmskih i televizijskih produkcija u kompanijama koje zastupa Alijanska filmskih i televizijskih producenata (AMPTP).

Fren Drešer, predsednica SAG-AFTRA saopštila je da su u pregovorima odgovori predstavnika studija na njihove ključne zahteve bili "uvredljivi i nepristojni".

 
"SAG-AFTRA je pregovarala s optimizmom i želela je da postigne dogovor koji bi dovoljno odgovorio na potrebe izvođača, ali odgovori AMPTP na najvažnije predloge sindikata bili su uvredljivi i pokazali nepoštovanje prema našem ogromnom doprinosu ovoj industriji", navela je Drešer.

Tanjug/AP/Chris Pizzello

Fren Drešer, predsednica Sindikata glumaca pružila je ranije podršku štrajku scenarista

"Kompanije su odbile da se značajnije uključe na neke teme i drugi su nas potpuno izignorisali. Dok u pregovore ne uđu dobronamerno, ne možemo postići dogovor", zaključila je glumica.

Produkcija je već drastično ugrožena zbog štrajka Sindikata scenarista koji je počeo još 2. maja. 

SAG-AFTRA koja predstavlja 160.000 glumaca nije pokrenula obustavu rada još od 1980. Poslednji put su glumci i scenaristi istovremeno bili u štrajku 1960.

AMPTP navodi u saopštenju da je razočaran u ishod pregovora.

"Duboko smo razočarani što su u SAG-AFTRA odlučili da napuste pregovore. Ovo je odluka sindikata, a ne naša. Na taj način odbacili su našu ponudu istorijskog povećanja plate i bonusa, daleko većih izdvajanja za penziono i zdravstveno, zaštitu na audicijiama, revolucionarni predlog koji štiti lik glumaca od manipulacija veštačke inteligencije i mnogo toga još. Umesto da nastave pregovore, SAG-AFTRA nas je usmerila u pravcu produbljivanja finansijskih problema za hiljade ljudi čija egzistencija zavisi od ove industrije", naveli su oni.

Sindikat traži uspostavljanje formule za bonuse za striming, koja bi u obzir uzela uspeh serija. Studiji odbijaju da obelodane podatke o gledanosti, zbog čega je SAG-AFTRA predložila korišćenje metrike treće strane - Parrot Analytics.

profimedia

 

Takođe traži regulativu o upotrebi veštačke inteligencije, koja bi podrazumevala da glumci budu plaćeni za svaku upotrebu njihovog lika pomoću AI i još mnogo toga.

U poruci članovima u četvrtak ujutro, sindikat je istakao da su striming i veštačka inteligencija ključ pregovora.

"Kao što znate uz poslednjoj deceniji, vaše nadoknade su ozbiljno umanjene usponom striminga. Štaviše, veštačka inteligencija predstavlja egzistencijalnu pretnju kreativnim profesijama, a glumci i izvođali zaslužuju ugovor koji ih štiti od eksploatacije njihovog identiteta i talenta bez njihove saglasnosti i nadoknade. Uprkos posvećenosti našeg tima da se zalažemo u vaše ime, AMPTP odbija da prizna da ogroman pomak u industriji i ekonomiji ima odlučujući uticaj na one koji obavljaju poslove za studije", navodi se u saopštenju.

Mnogi članovi sindikata već su podržali i scenariste na protestima koje su organizovali ispred velikih studija, a u utorak su glumci bili na nekoliko punktova štrajkača gde su dobijali obuke o logistici vođenja štrajka. 

Početkom juna, 98 posto članova SAG-AFTRA dalo je dozvolu da se štrajk pokrene ukoliko dogovori ne budu ispoštovani.

Komentari (0)

Kultura