Aktuelno iz kulture

Štrajk scenarista blokirao rad na novom prednastavku "Igre prestola": Džordž R. R. Martin podržao Udruženje pisaca

Komentari

Autor: The Independent

10/05/2023

-

08:40

Štrajk scenarista blokirao rad na novom prednastavku "Igre prestola": Džordž R. R. Martin podržao Udruženje pisaca
Štrajk scenarista blokirao rad na novom prednastavku "Igre prestola": Džordž R. R. Martin podržao Udruženje pisaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Štrajk Udruženja pisaca Amerike je prouzrokovao kašnjenje u produkciji brojnih projekata i preti da ugrozi i neke dugonajavljivane serije. To bi mogao da bude slučaj i sa prednastavkom popularne "Igre prestola", a da je rad na ovoj seriji pod znakom pitanja, potvrdio je i pisac Džordž R. R. Martin.

Udruženje pisaca Amerike je u štrajku od drugog maja, a hiljade scenarista je spustilo olovke dok holivudski studiji ne ispune uslove za fer platom, ali i druge zahteve. 

Scenarista i autor knjiga na kojima je bazirana serija "Igra prestola" podržao je proteste na svom blogu.  

"Ja nisam u Los Anđelesu, tako da ne mogu da štrajkujem kao što sam to radio 1988, ali mogu da zvanično podržim Udruženje pisaca", napisao je Martin. 

Printscreen YouTube/HBO Max

 

Izjavio je i da je bio deo nekoliko štrajkova od kad je počeo da piše za televizijske programe kasnih osamdesetih, ali i da "nikada nije video Udruženje pisaca ujedinjeno kao što je sad." 

Pošto štrajk obuhvata isključivo scenariste, nisu sve produkcije stale, pa većina onih programa koji imaju već pripremljen scenario nisu ugrožena. Ipak, tvorac "Pesme leda i vatre" prema kojima je snimljena jedna od najpopularnijih serija svih vremena, navodi da zbog toga "scene moraju biti snimane isključivo kao što piše u scenarijima napisanim pre početka štrajka" - nijedna scena ne sme biti promenjena, jer pisci više neće biti u studijima, nego na protestima.

"Soba u kojoj scenaristi rade će biti prazna za vreme štrajka", navodi Džorž i naglašava da su Ira Parker koja radi na novom prednastavku i "njen veličanstveni tim prepun mladih talenata u štrajku".

Što se tiče druge sezone "Kuće zmaja", snimanje će biti nastavljeno jer su scenariji završeni "u prethodnim mesecima, mnogo pre nego što je štrajk započeo." 

"Pisci su odradili svoj posao; ostalo je u rukama režisera, glumaca i ekipe... i naravno zmajeva", napisao je Džordž.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura