Evropa

Železničari u britanskom sindikatu podržali nove štrajkove

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2023

-

21:20

Železničari u britanskom sindikatu podržali nove štrajkove
E-Stock/Nebojša Marković - Copyright E-Stock/Nebojša Marković

veličina teksta

Aa Aa

Britanski sindikat železničara saopštio je danas da su njegovi članovi glasali za nastavak štrajkova, zbog nerešavanja dugogodišnjeg spora o platama sa kompanijama koje upravljaju vozovima.

"Ovo šalje jasnu poruku poslodavcima da je ogroman gnev među železničkim radnicima, da se suoče sa realnošću i daju bolje predloge", rekao je generalni sekretar sindikata RMT-a Mik Linč, a preneo Rojters.

Hiljade železničara u Britaniji već je planiralo štrajk 13. maja nakon što je RMT (Rail Deliveri Group) odbio novu ponudu za podizanje plata, saopštio je sindikat prošle nedelje i time eskalirao kampanju štrajkova na transportnoj mreži započetu prošlog leta.

Rezultat glasanja omogućuje još šest meseci štrajka, ali sindikat, koji  danas nije objavio nove datume protesta.

"Pozivamo izvršnu vlast RMT-a da brzo ponovo razmisli i napravi dogovor koji nudi garancije za sigurnost posla i povećanje plata do 13 odsto", saopštio je sindikat.

S druge strane, RMT navodi da je rezultat razočaravajući. Železničari su među stotinama hiljada zaposlenih širom Britanije, uključujući nastavnike, doktore, medicinske sestre i državne službenike, koji su u sporovima sa svojim poslodavcima. jer se inflacija kreće oko 40-godišnjih maksimuma od oko 10 odsto.

 

Komentari (0)

Evropa