Aktuelno iz kulture

Šta će biti sa nastavcima "Kuće zmaja", "Stranger Things" i "Avatara": Sve o posledicama velike blokade Holivuda

Komentari

Autor: Staša Rosić

16/07/2023

-

08:21

Šta će biti sa nastavcima "Kuće zmaja", "Stranger Things" i "Avatara": Sve o posledicama velike blokade Holivuda
Prinskrin/Youtube/HBO - Copyright Prinskrin/Youtube/HBO

veličina teksta

Aa Aa

Sindikat američkih glumaca SAG-AFTRA konačno je započeo štrajk nakon neuspelih pregovora sa predstavnicima filmskih i televizijskih studija. Time su se pridružili sindikatu scenarista WAG koji su obustavili rad 2. maja nakon dugih i neuspešnih pregovora sa studijima, a poslednji put su ova dva udruženja istovremeno bila u štrajku 1960. godine. 

Za Holivud nastupa teško leto, budući da će sve produkcije sada biti obustavljene. Do sada su neke od njih mogle da nastave sa radom, ukoliko su već imali gotove scenarije, ali su sada klape definitivno utihnule. 

Tanjug/AP/Chris Pizzello

 

Odluka o štrajku naročito će pogoditi televizijske mreže i striming platforme koje se oslanjaju na redovno objavljivanje novih epizoda serija, a kojima će naredna godina biti pod znakom pitanja. Sada nema nade da će se bilo koja započeta produkcija završiti dok se ne postignu sporazumi sa oba sindikata. 

Festivali i premijere pred velikim izazovom

Čelnici velikih kompanija kao što su Netfliks, Dizni, Paramaunt, Komkast, Vorner Bros, Foks i mnogi drugi moraće da odgovore na neprijatna pitanja o predviđenim gubicima za drugu polovinu godine, koja su već izvesna usled neizvesnih ekonomskih prilika na globalnom nivou i višegodišnje nekontrolisane potrošnje. 

Posebnu štetu pretrpeće veliki filmski događaji. Predstojeći Komik Kon u San Dijegu već je pogođen, budući da glumci koji su u štrajku obustavljaju i svoje obaveze vezane za promovisanje svojih projekata. U "vrućoj vodi" su i jesenji filmski festivali, poput Filmskog festivala u Torontu, 

Emi nagrade su posebna priča, budući da su nominacije objavljene samo nekoliko sati pre nego što je objavljen štrajk. 

Tanjug/Vianney Le Caer/Invision/AP

Zvezde "Openhajmera", pre nego što će napustiti premijeru u znak solidarnosti sa kolegama

U velikom problemu su i događaji vezani za promociju velikobudžetnih letnjih blokbastera kao što su "Barbi", "Openhajmer" i "Nemoguća misija", koji više neće imati velike zvezde na crvenim tepisima. Ekipa filma "Openhajmer", koja je igrom slučaja predstavljala film u Londonu baš u trenutku iščekivanja poziva na štrajk, samo se pozdravila sa publikom, a zatim napustila događaj.

Ipak se snima nastavak "Kuće zmaja" 

Uprkos štrajku, nastavlja se snimanje druge sezone serije "Kuća zmaja" u Velikoj Britaniji, jer u toj zemlji važe drugačija pravila sindikata. 

Produkcija će verovatno teći kako je planirano, jer većinu ansambla čine britanski glumci, pa zbog toga što rade pod ugovorima sa britanskim sindikatom "Equity", čak i oni koji su članovi SAG-AFTRA, moraju da se pojavljuju na poslu.

"Equity" je objavio u četvrtak objavio da će "stajati u nepokolebljivoj solidarnosti" uz kolege iz Holivuda, ali zakonski ne mogu da se pridruže štrajku, niti da postiču članove na bilo kakvu obustavu rada. 

"Izvođač koji se pridruži štrajku u Velikoj Britaniji neće imati zaštitu od otpuštanja ili tužbe zbog kršenja ugovora sa producentima", stoji u saopštenju koje je "Equity" objavio.

Iz istih razloga nastavlja se i snimanje serije "Industry". 

Prinskrin/Youtube/Stranger Things/Netflix

Prekinuto je i snimanje finala "Stranger Things"

Kada je reč o drugoj velikoj seriji - "Gospodar Prstenova: Prstenovi moći" čiji nastavak obožavaoci čekaju s nestrpljenjem, snimanje druge sezone je, srećom po Amazon, završeno pre pokretanja štrajka.

Neizvesno je šta će biti sa produkcijom velikih blokbastera koji su najavljeni, kao što su "Avatar" 2 i 4, "Mufasa: Kralj lavova", "Čudesna žena 3" i nastavak "Gladijatora".

Sve su prilike da ćemo do daljeg ostati i bez nove sezone "Simpsonovih", kao i "Mladog Šeldona". Obustavljeno je snimanje novih sezona "Stranger Things" i "Sluškinjine priče".

Striming servisi mogu da nastave sa produkcijama u drugim zemljama sveta, ali su sve koje su vezane za Holivud praktično na pauzi.

Kada je reč o televizijskim mrežama, one su za predstojeću jesen najavile niz rijaliti programa, koji nisu pogođeni štrajkom.  

profimedia

 

Poslednji put Holivud je doživeo ovakvu blokadu, u vreme kada je Merilin Monro bila najveća filmska zvezda. Ovo je preloman trenutak za industriju, koji stavlja veliki pritisak na studija da pronađu rešenje. 

Ogromni gubici

Scenaristi već štrajkuju jedanaest nedelja, ali nije poznato koliko bi potpuna obustava mogla da traje.

Predsednica sindikata SAG-AFTRA Fren Drešer rekla je da sve zavisi od studija.

"Mi smo otvoreni i večeras da razgovaramo s njima. Sve je na njima, ako su spremni da normalno razgovaraju na način da poštuju ono što mi radimo", rekla je ona.

Međutim, prema nekim predviđanjima, malo je verovatno da se svi problemi reše do jeseni. 

Teško je izračunati koliko će tako duga blokada finansijski uticati na studije, ali je svakako reč o ogromnom novcu. Kada su pre petnaest godina scenaristi imali stodnevni štrajk, šteta je procenjena na više od dve milijarde dolara, što bi prevedeno u današnji novac, značilo da bi obustava rada mogla da dovede do gubitaka od 30 miliona dolara dnevno.

Komentari (0)

Kultura