Aktuelno iz kulture

Pisac optužio kompanije "Apple" i "Tetris" da su neovlašćeno adaptirale njegovu knjigu u film sa Taronom Edžertonom

Komentari

Autor: Independent

09/08/2023

-

22:30

Pisac optužio kompanije "Apple" i "Tetris" da su neovlašćeno adaptirale njegovu knjigu u film sa Taronom Edžertonom
Pisac optužio kompanije "Apple" i "Tetris" da su neovlašćeno adaptirale njegovu knjigu u film sa Taronom Edžertonom - Copyright Prinstscreen YouTube/Apple TV

veličina teksta

Aa Aa

Pisac knjige "Efekat Tetrisa" pokrenuo je tužbu protiv kompanija "Apple" i "Tetris" tvrdeći da su njegovo delo adaptirali u igrani film bez njegove dozvole. Den Akerman tvrdi da je svoju knjigu poslao kompaniji "Tetris" 2016. godine i da su je oni, bez njegovog znanja, upotrebili kao osnovu za novi film, premjerno prikazan na SXSW festivalu 15. marta ove godine.

To ostvarenje postalo je dostupno na striming servisu Apple TV Plus početkom aprila, a u njemu, između ostalih, igraju Taron Edžerton Nikita Efremov, Rik Ju, Ben Majls i Rodžer Alam.

Sada Akerman traži odštetu od najmanje šest procenata od budžeta produkcije, koji je iznosio 80 miliona dolara, piše Independent.

Piščev advokat Kevin Landau ispričao je da je tužba usmerena na to da "ispravi nepravdu i povrati poštovanje prema radu, istrajnosti i autorstvu nekoga ko zaslužuje takvo uvažavanje i priznanje pred zakonom".

U tužbi autor optužuje produkcijski tim da je "pozajmio brojne specifične odlomke i događaje iz knjige", kao i da je dobio pretnje kompanije "Tetris" da će oni njega tužiti, ukoliko pokuša da pretoči svoju knjigu u film ili seriju.

Akermanova knjiga "The Tetris Effect: The Game That Hypnotized the World" (u slobodnom prevodu: "Efekat Tetrisa: Igra koja je hipnotisala svet") objavljena je 2016. godine. Prema sudskim papirima, "ona opisuje istoriju popularne igre i borbu njenih tvoraca da je podvrgnu svetskim pravilima licenciranja, kao hladnoratovski triler iz ugla političke intrige".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura