Aktuelno iz kulture

Biraju najbolje među najgorim uvodnim rečenicama: Bila je mračna i olujna noć...

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2021

-

20:51

Biraju najbolje među najgorim uvodnim rečenicama: Bila je mračna i olujna noć...
Knjige - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

"Njeno pismo raskida nedvosmisleno se viorilo na vetrovitom povetarcu, viseći kao jelovnik picerije na kvaki moga uma”.

Ova besmislena rečenica odnela je pobedu na prošlogodišnjem konkursu "Bulvar Liton", šaljivom takmičenju za najgoru uvodnu rečenicu, hipotetički najgoreg mogućeg romana, koji svake godine organizuje katedra za englesku književnost Univerziteta u San Hozeu. 

Kandidati se trude da budu što je moguće više kitnjasti, nelogični i patetični u odabiru reči, a takmiče se i u više žanrova.

Izbor nosi ime po piscu Edvardu Džordžu Bulvar Litonu, koji je napisao stilski neprihvatljiv uvod u svoj roman "Pol Kliford" koji glasi: 

"Bila je mračna i olujna noć; kiša je padala u bujicama - osim u povremenim intervalima, kada ju je presecao nasilni udar vetra, koji je pomeo ulice (jer se naša scena odvija u Londonu),  klepetao po krovovima kuća i žestoko potresao oskudni plamen lampi koje su se borile protiv mraka".

"Nagrada" koja nosi i simbolične novčane stimulanse za pisce, ustanovljena je 1982. godine, a s godinama je privlačila sve veći broj kandidata, spremnih da odmere snage u lošem pisanju.

Dok čekamo proglašenje ovogodišnjih "pobednika", možemo da uživamo u nekim od prošlogodišnjih "bisera":

Pixabay

 

U žanru omladinske književnosti, 2020. godine pobedu je odnela bizarna adaptacija iz pera Roberta Grira dečje priče o pauku po imenu Šarlot i svinji Vilburu, koja je glasila:

"Dok je Šarlot brižljivo plela svoju vrećicu za jaja na usamljenoj gredi okružnog vašara, mislila je o jednom budućem danu, kada bi njena deca mogla uleteti u Vilburovo meso i pojesti ga iznutra, pevušeći svoju omiljenu pesmu o točku života koji se neprestano kotrlja".

U kategoriji "krimića", pobedila je rečenica Jejla Abramsa: "Kad je ušla u moju kancelariju na taj tmurni decembarski dan, bila je kao dašak svežeg vazduha u rudniku uglja; učinila je da moj kanarinac zapeva".

U čast Bulvara Litona, takmičenje ima i kategoriju koja se zove "Mračna i olujna" i u kojoj kandidati treba da navedu najgori početak koji sadrži legendarnu sintagmu "Bila je mračna i olujna noć". To je najgore pošlo za rukom Frenku Benetu, koji je skovao ovakav uvod: "Bila je mračna i olujna noć, objasnio je moskovski meteorolog Sergej Ivanovič Nabokov ili Sergej Ivanovič, od milja nazvan Serjoža, a u porodici Serjoženka, ali ne pokušavajte da to zapamtite, pošto se Sergej neće ponovo pojaviti sve do kraja ove knjige, kada se vremenska prognoza čuje u pozadini, dok saznajemo da je glavni lik, Aleksej Dmitriovič Makarov, ili Aleksej Dmitriovič, poznat kao Aljoša, Aljoška ili Aljošenka (ili jednostavno Aleksej M.) šokantno umro".

U žanru fantazije i horora, "pokudu" je odneo Grant Gordon. 

"Dakle, ovo su Hobiti?', pomisli Grenvildr u sebi, pokušavajući da deluje kosmopolitski i nimalo iznenađeno time što su tako mali, uprkos pritisku da kupovinu brzo obavi; cena je bila dobra i majstor prepariranja trebalo je uskoro da zatvori radnju", glasi njegov uvod.

Kendi Mouzli "briljirala" je u kategoriji "Ružičasta proza", rečima: "Bajkerska banda uz urlike je stigla na parking ispred bara i grila, poput armije majmuna drekavaca, koji pokušavaju da namame partnerke. Šljunak ispod guma njihovih dobro podmazanih motora, krckao je kao štapići kiselih krastavaca, koji su se na tom mestu služili uz njihovu čuvenu tuna salatu, sendvič sa slaninom i paradajzom i Ruben sendviče".

Unsplash

 

U romantičnom žanru za žiri je najupečatljiviji bio uvod Džuli Vinspir, koja je napisala: "U Gertrudinom iskustvu, vođenje ljubavi uvek je bilo i tužno i srećno, ili je barem bilo, sve do jedne sudbonosne noći, kada ju je Čez, zavodljivi muškarac iza zakupljenog štanda blagoslovio slano-slatkim blaženstvom, koje istovremeno podseća i na pravu romansu i na kvalitetne kokice.

Dejvid Hajns iz Švedske pobedio je u kategoriji naučne fantastike.

"'Narode, jeste li vi iz nekog drugog grada?' upitala je konobarica Džini, žvaćući žvaku, držeći blokče spremno da upiše porudžbine, dok su sluzavo zeleni, krljuštima prekriveni, trooki članovi Džnks porodice, koji su putovali mnogo parseka od njihove stenovite planete u Velikom Magelanovom oblaku, prelazili očima po jelovniku u Bakovom restoranu, pitajući se da li je griz  dobrog ukusa, kao što zvuči", napisao je on.
 
Žiri je poželeo da nagradi i tvorce najopakijih šala, a laureat je Aron Kejb, koji se našalio na račun vremešnih članova grupe Rolingstons.

"Dok je smrt Kita Ričardsa najavljivana na večernjim vestima, baš kao što je bilo sa Mikom Džegerom, Čarlijem Vatsom i Ronijem Vudom pre njega, Džordž je gledao televiziju u svojoj kući u Tihuani, osećajući mučni čvor u stomaku, jer je shvatio da se konačno, posle svih albuma, koncertnih turneja i kulturološkog uticaja koji je oblikovao jednu eru, Rolingstonsi više nikada neće okupiti", glasi uvod koji mu je doneo pobedu.

U kategoriji vesterna, najnadahnutiji je bio Tim Mek: "Iako mu je Zmijooki Slejd rekao da se gubi iz grada (nekim starinskim zapadnjačkim žargonom), Oltambs Mekabins je pomislio da otkako se dogodila nesreća sa slučajnim ispaljivanjem pištolja u futroli, nije baš mogao da zbriše, ali je osećao da njegov odlazak zahteva nešto brže od šetkanja".

Komentari (0)

Kultura