Aktuelno iz kulture

Da li su piramide kod Luvra simbol okultnog: Istine i zablude o velikoj atrakciji Pariza

Komentari

Autor: Euronews

10/08/2023

-

21:55

Da li su piramide kod Luvra simbol okultnog: Istine i zablude o velikoj atrakciji Pariza
Da li su piramide kod Luvra simbol okultnog: Istine i zablude o velikoj atrakciji Pariza - Copyright AP/Aurelien Morissard

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan 1793. godine otvoren je muzej Luvr u Parizu, sa skromnom kolekcijom od 537 slika, od kojih je većina pripadala kraljevskoj porodici ili bila konfiskovana od crkve. S godinama je rastao i dobijao na značaju, pa danas važi za jedan od najpoznatijih muzeja sveta. Međutim, neočekivano se našao u središtu kontroverzi, nakon što je na njegovom centralnom platou podignuta staklena piramida.

Reč je o 20 metara visokoj instalaciji postavljenoj u okviru prve faze obnove Luvra osamdesetih godina, koju je projektovao čuveni kinesko-američki arhitekta I.M. Pei 

Inspirisan platoom u Gizi, Pei je osmislio centralnu i tri manje piramide od kojih posetioci mogu da siđu u prostrani lobi, i odatle dođu do glavnih zgrada muzeja. Peta piramida je obrnuta i može da se vidi iz podzemnog šoping centra "Carrousel du Louvre". 

I mada su piramide danas velika atrakcija, Parižani ih svojevremeno nisu dočekali s dobrodošlicom, piše Euronews.

Spoj nespojivog

Projekat obnove Luvra na predlog tadašnjeg predsednika Fransoa Miterana bio je žestoko kritikovan, najviše zbog "paprene" cene - više od milijardu današnjih evra. Takođe, njegova odluka da projekat poveri I. M. Peiju nije bila dobro prihvaćena, jer su mnogi smatrali da kao stranac, ne može biti adekvatno upućen u francusku kulturu. Kada je projekat predstavljen, mediji su ga dočekali "na nož", a najviše kritika bilo je usmereno na ideju da se savremena arhitektura stavi uz klasični francuski renesansni stil gradnje.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

Ipak, projekat je sproveden i izgradnja završena krajem 1987. godine, dok su piramide za javnost otvorene 14. oktobra 1988. 

Vremenom su Parižani "smekšali" prema njima i postale su jedna od najprepoznatljivijih ikona njihovog grada.

Teorije zavere

Osamdesetih, kada je izgradnja završena, u zvaničnoj brošuri stajalo je i to na dva mesta da se glavna piramida sastoji od 666 staklenih panela. Sujeverje je navelo mnoge da posumnjaju da je Miteran poručio baš takvu instalaciju, kako bi na najočiglednijem mestu sakrio ezoterični simbol. Kružile su priče da je predsednik pripadao pokretu slobodnih masona i da je bio zainteresovan za okultno. Glasine je dodatno podsticalo to što je reč o piramidama, koje se u egipatskoj kulturi smatraju simbolom smrti.

Tanjug AP/Aurelien Morissard

 

Sumnje su ponovo podgrejane nakon što je pisac Den Braun u svom bestseleru "Da Vinčijev Kod" smestio piramide u deo zapleta i naveo da imaju 666 staklenih panela. 

Međutim, istina je da je brošura navela pogrešan broj i da ih zapravo ima 673. I sam Pei je pokušavao da utiša glasine i isticao mnogo puta da mu Miteran nije tražio nikakav poseban broj.

Piramide održava poseban robot 

Ipak, paneli na piramidama zaista su posebni. Prema viziji arhitekte, oni su morali da budu potpuno providni, bez primesa plavkastih i zelenkastih nijansi, koje deblja stakla obično imaju. U to vreme to je bio ogroman izazov, a prihvatila ga je kompanija "Saint-Gobain Glass" čiji je tim neumorno radio na otkrivanju naročito providnog laminiranog stakla visokog optičkog kvaliteta.

Napravljeno je dovoljno panela da se izgrade još dve dodatne piramide i to samo u slučaju da se neko od njih polupa. Njihovo održavanje je izuzetno zahtevno, a nakon što je utvrđeno da planinari na konopcima nisu dovoljni da bi blistala, nabavili su kran i mašinu za čišćenje. 

Zanimljivo je da je muzej 2002. od kompanije iz Sijetla "Advanced Robotic Vehicles" dobio robota za lišćenje, koji se sam penje i čisti piramidu. Kada je reč o uklanjanju kamenca, taj posao i dalje rade planinari. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura