Aktuelno iz kulture

"Mona Liza štrajkuje": Demonstranti blokirali muzej Luvr u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

14:39

"Mona Liza štrajkuje": Demonstranti blokirali muzej Luvr u Parizu
"Mona Liza štrajkuje": Demonstranti blokirali muzej Luvr u Parizu - Copyright Tanjug AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti koji protestuju zbog penzione reforme francuskog predsednika Emanuela Makrona blokirali su danas muzej Luvr u Parizu.

Kako navodi Rojters, mali broj demonstranata koji protestuu zbog odluke da se podigne starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, blokirao je ulaz u staklenu piramidu Luvra, izazvavši tako bes turista i posetilaca muzeja.

Među demonstrantima bilo je i zaposlenih u muzeju.

Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama, desetine demonstranata probile su barikade i ušle u hodnike muzeja. Neki su sa sobom nosili zastave Opšte konfederacije rada, a evropski mediji pišu da im se pridružilo i nekoliko sindikata. 

"Mona Liza štrajkuje. I Nika sa Samotrake!", objavljeno je na Tviter nalogu jednog od sindikata koji učestvuju u štrajku.

 

Podsetimo, nakon višemesečnih protesta protiv penzione reforme po kojoj bi se u penziju išlo u 64. umesto u 62. godini, francuska vlada je ipak 16. marta pokrenula član 49.3 kako bi zaobišla parlament i progurala svoj kontroverzni zakon. Taj akt, koji je sadržan u Ustavu, pokrenuo je inicijativu za izglasavanje nepoverenja premijerki Elizabet Born i njenim ministrima, što su "za dlaku" preživeli. 

Nedeljama na ulicama francuske prestonice i drugih većih gradova širom zemlje građani protestuju koji postaju sve nasilniji. 

Zbog toga je nedavno otkazana i poseta britanskog kralja Čarlsa Trećeg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura