Evropa

Veran: Uprkos protestima u Francuskoj reformska agenda vlade "ne odlazi u penziju"

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2023

-

10:33

Veran: Uprkos protestima u Francuskoj reformska agenda vlade "ne odlazi u penziju"
Bajon - Copyright Tanjug AP/Bob Edme

veličina teksta

Aa Aa

Portparol francuske vlade Olivije Veran izjavio je u današnjem intervjuu za nedeljnik Žurnal di dimanš da će izvršna vlast nastaviti da unapređuje i reorganizuje društvo, uprkos blokadama i protestima.

Istakao je da promene penzionog sistema "ne znače da reformska agenda francuske vlade odlazi u penziju".

"Penziona reforma ne označava kraj reformskog procesa. Sutra će biti drugih reformi, koje ćemo voditi mi ili vlade koje će doći posle nas", istakao je Olivije Veran za pariski nedeljnik.

Prema njegovim rečima, neki novi reformski zahvati "biće nepopularni, ali neophodni za budućnost zemlje" i potvrđeni i aktivirani kroz demokratsku parlamentarnu proceduru.

Podsetimo, nakon višemesečnih protesta protiv penzione reforme po kojoj bi se u penziju išlo u 64. umesto u 62. godini, francuska vlada je ipak 16. marta pokrenula član 49.3 kako bi zaobišla parlament i progurala svoj kontroverzni zakon. Taj akt, koji je sadržan u Ustavu, pokrenuo je inicijativu za izglasavanje nepoverenja premijerki Elizabet Born i njenim ministrima, što su "za dlaku" preživeli. 

Nedeljama na ulicama francuske prestonice i drugih većih gradova širom zemlje građani protestuu koji postaju sve nasilniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa