Evropa

Makron osudio nasilje na demonstracijama širom Francuske, kaže da neće popustiti

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

15:14

Makron osudio nasilje na demonstracijama širom Francuske, kaže da neće popustiti
Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron oštro je osudio nasilje koje je izbilo na demonstracijama u četvrtak protiv reforme penzionog sistema, navodeći da neće popustiti pred nasiljem. Makron je to rekao na konferenciji za novinare u Briselu nakon samita EU.

Makron je pod pritiskom da pronađe izlaz iz krize i najvećeg uličnog nasilja u Francuskoj poslednjih godina nakon što je predložio da penzioni zakon, kojim se povećava starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, bude usvojen u parlamentu bez glasanja, preneo je Rojters.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen izjavio je danas da je 457 ljudi privedeno, a 441 policajac je povređen u incidentima tokom protesta u četvrtak širom zemlje protiv reforme penzionog sistema.

Prema policiji, 1,089 miliona ljudi, odnosno 3,5 miliona, kako kažu iz konfederacije sindikata CGT, učestvovalo je juče u protestima širom zemlje.

Ulaz u zgradu gradske skupštine u Bordou zapaljen je sinoć nakon celodnevnih protesta i sukoba, preneo je BBC. Policija je u prestonici bacila suzavac na demonstrante, a u Lorijenu, na zapadu Franuske, projektili koje su bacali demonstranti izazvali su manji požar u dvorištu policijske stanice. Makron je u sredu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa