Aktuelno iz kulture

Manje gužve u Luvru: Najposećeniji muzej ograničio broj posetilaca na dnevnom nivou

Komentari

Autor: ArtNews

10/01/2023

-

08:30

Manje gužve u Luvru: Najposećeniji muzej ograničio broj posetilaca na dnevnom nivou
Manje gužve u Luvru: Najposećeniji muzej ograničio broj posetilaca na dnevnom nivou - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Luvr u Parizu ubuduće će ograničiti broj posetilaca na 30.000 dnevno, "kako bi omogućio prijatniju posetu i obezbedio optimalne uslove za rad muzejskog osoblja".

Pre pandemije, Luvr je mogao da primi do 45.000 posetilaca svakog dana, ali se tom broju nije vratio ni nakon ukidanja epidemijskih mera. 

Naime, odlučeno je da se broj posetilaca smanji još u junu 2022, nedugo nakon najave da će Lorens de Kar biti sledeći čelnik najposećenijeg muzeja na svetu.

"Nadam se da će posetioci uživati u Muzeju Luvr, posebno oni koji prvi put otkrivaju muzej, a to predstavljaju 60 posto posetilaca. Radimo sve više na poboljšanju uslova posete i nastavljamo da nudimo program velikog kvaliteta", stoji u saopštenju ove ustanove, prenosi ArtNews.

Luvr je prošle godine je ugostio 7,8 miliona posetilaca, što je 120 odsto više u odnosu na 2021, ali i dalje za 19 odsto manje u odnosu na maksimalnih 9,6 miliona 2019.

Sa novim pravilom Luvr, koji je zatvoren svakog utorka i na tri državna praznika, može da primi najviše 9,3 miliona posetilaca 2023. godine.

Od 7,8 miliona koji su posetili Luvr 2022. godine, 30 odsto su bili Francuzi, a 70 odsto strani posetioci, a najviše je onih iz SAD - 18 odsto. Posetioci iz Azije "praktično su bili odsutni, uprkos malom porastu zabeleženom na kraju godine", navodi se u izveštaju. 

Dodatne brojke govore da je 45 odsto posetilaca bilo mlađe od 25 godina, 60 odsto je bilo prvi put, a 225.000 posetilaca imalo je koristi od produženog radnog vremena Luvra u petak uveče.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura