Aktuelno iz kulture

Sedam najboljih virtuelnih izložbi koje možete da pogledate ovog leta

Komentari

Autor: Charlotte Elton, Euronews

08/07/2022

-

09:15

Sedam najboljih virtuelnih izložbi koje možete da pogledate ovog leta
Evropski muzeji - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropski muzeji važe za najbolje na svetu, ali do njih nije lako doći. Čak i kad se nađete kao turista u Londonu, Parizu ili Amsterdamu, morate provesti sate u redu za ulaznice i boriti se za dobro mesto, sa kog možete da posmatrate remek-dela velikih stvaralaca.

Srećom, mnoge od njih sada možete posetiti iz udobnosti svog doma i to kad god vam odgovara.

Euronews je odabrao sedam najboljih virtuelnih muzeja i izložbi koje možete "posetiti" ovog leta:

Rajksmuzeum, Amsterdam

Nacionalni muzej Holandije godišnje ugosti 2,5 miliona posetilaca i to s dobrim razlogom. Veliki broj njih dolazi da se divi slikama holandskih majstora, uključujući Vermerovu "Mlekaricu" i Rembrantovu "Noćnu stražu".

Tanjug AP/Peter Dejong

Rembrantova "Noćna straža"

Sada možete da ih analizirate do najsitnijeg detalja i pročitate interesantne informacije o njima putem ovog linka.

Britanski muzej, London

Muzej koji čuva osam miliona eksponata važi za jedan od najvećih na svetu. Zahvaljujući njegovom partnerstvu sa Google Arts and Culture, većinu predmeta možete besplatno da vidite na ovom linku.

profimedia/FILE PHOTO

 

Ovde će svako naći nešto interesantno - od islamskog sveta do egipatskih mumija, a ako se "izgubite" u izobilju sadržaja, možete pogledati "storije" koje prave kustosi muzeja.

Muzej propalih veza, Zagreb

Veze nekad ne potraju, ali predmeti ostanu. Ovaj muzej raspolaže kolekcijom od više stotina predmeta koji su nadživeli ljubavi i veze njihovih vlasnika.

profimedia

 

Od vrtoglavih potpetica, do mornarske kape, ovaj muzej predstavlja omaž ljubavi i gubitku. Najveći deo kolekcije možete pogledati onlajn.

Muzej Vatikana, Vatikan

Muzej Vatikana čuva ogromnu kolekciju umetničkih dela, koja su poručivale pape u proteklih nekoliko vekova. Ulaznica inače košta 17 evra, ali u onlajn turi možete uživati besplatno.

Unsplash

 

Divite se neverovatnim tavanicama čuvene Sikstinske kapele koju je oslikavao Mikelanđelo i istražite detalje, koje uživo verovatno ne biste uspeli da vidite.

Pozorište-muzej Dali, Figeres, Španija

Ukrašen malim skulpturama peciva i jaja, Dalijevo pozorište-muzej je samo po sebi umetničko delo. 

Pixabay

 

Po želji tog umetnika, njegovo telo večno počiva u centralnoj dvorani muzeja, a svaki njegov deo možete da pogledate u ovoj virtuelnoj turi.

Pergamski muzej, Berlin

Pergamski muzej smešten je na Muzejskom ostrvu u starom delu grada, ali mnoge njegove izložbe možete pogledati na svom ekranu.

profimedia

 

Naziv je dobio po Pergamskom žrtveniku, fascinantnoj konstrukciji koju je poručio starogrčki kralj Eumen Drugi u drugom veku pre nove ere.

Na ovoj izuzetnoj onlajn izložbi možete čuti priču o žrtveniku i ostalim zanimljivim eksponatima muzeja. 

Luvr, Pariz

Ako ikada budete imali priliku da vidite "Mona Lizu" uživo, izvesno je da nećete moći da joj priđete bliže od tri metra. Luvr je toliko posećen, da neke od slika koje čuva možete da vidite samo iz daljine, preko mora mobilnih telefona.

Tanjug/AP/@Klevisl007

 

Međutim, zahvaljujući aplikaciji "Mona Lisa - beyond the glass" možete da sagledate čuvenu sliku Leonarda da Vinčija iz svih uglova. 

Takođe, na ovom linku možete da pogledate i niz drugih izložbi u Luvru.

Komentari (0)

Kultura