Aktuelno iz kulture

Stounhendž, Sezan i Iv Sen Loran: Najveće svetske izložbe najavljene za 2022.

Komentari

Autor: ArtNewspaper

04/01/2022

-

20:35

Stounhendž, Sezan i Iv Sen Loran: Najveće svetske izložbe najavljene za 2022.
Stounhendž, Sezan i Iv Sen Loran: Najveće svetske izložbe najavljene za 2022. - Copyright profimedia, AP/Markus Schreiber, Jacques Marqueton

veličina teksta

Aa Aa

Ako pandemija ne pomrsi konce velikim muzejima i galerijama, ova 2022. godina mogla bi biti jedna od značajnijih kada je reč o velikim izložbama.

Na proleće bi, posle pauze, trebalo da se vrati Bijenale u Veneciji, a najavljena je i prva velika izložba Donatelovih radova u Italiji posle četrdeset godina.

Predstavljamo vam nekoliko događaja iz sveta umetnosti koji bi trebalo da obeleže godinu pred nama.

Iv Sen Loran u šest velikih muzeja

Šest velikih pariskih muzeja: Centar Pompidu, Luvr, Muzej moderne umetnosti, Orsej, Pikasov muzej i Muzej Iv Sen Lorana sarađuju na organizaciji izložbe kojom će odati počast šezdesetoj godišnjici prve samostalne revije slavnog francuskog modnog dizajnera Iv Sen Lorana.

Ovim projektom organizatori žele da istaknu poseban odnos kultnog modnog dizajnera prema umetnosti, a izložba će trajati od 29. januara do 15. maja 2022. godine.

AP/Jacques Marqueton

Iv Sen Loran sa modelima

Svaka izložba prikazaće kreacije s potpisom "YSL", zajedno sa delima vrhunske umetnosti kao što su Mondrijanove, Pikasove, Matisove i Dafijeve slike.

Na primer, u Muzeju moderne umetnosti u Parizu pored Dafijeve "Električne vile" (La Fee Electricite) stajaće tri spektakularne svilene haljine, dok će se Orsej fokusirati na dizajnerovu fascinaciju Marselom Prustom, koja je verovatno inspirisala prvi smoking za žene.

"Svet Stounhendža" 

Izgrađen pre više od četiri milenijuma, Stounhendž je jedan od najmisterioznijih spomenika na svetu. 

AP/Markus Schreiber

Nebeski disk Nebra

Nova izložba u Britanskom muzeju "Svet Stounhendža" (World of Stonehenge) prikazaće kako je civilizacija tog doba bila mnogo razvijenija, nego što se ranije mislilo, sa razvijenom trgovinom sa kontinentalnom Evropom.

Jedan od najvrednijih eksponata na njoj predstavlja 3.600 godina star Nebeski disk Nebra, najstariji poznati prikaz kosmosa, koji je pronađen na tlu današnje Nemačke.

Izložba će biti otvorena od 17. februara do 17. jula.

"Donatelo: Renesansa"

Firentinski vajar Donatelo proglašen je svojevremeno "majstorom nad majstorima". Uprkos tome, nije organizovana nijedna izložba posvećena ovom umetniku gotovo četrdeset godina.

profimedia

 

To će se promeniti u martu, kada će u Palati Strozi i obližnjem Nacionalnom muzeju Barđelo publika moći da vidi kolekciju najvažnijih dela ovog vajara.

Izložba pod nazivom "Donatelo: Renesansa" trajaće od 19. marta do 31. jula, a u nešto manjem obimu, 2. septembra biće preseljena u Berlinsku galeriju slika ("Gemäldegalerie") i u Muzej Viktorije i Alberta u Londonu sledeće godine.

150 godina Mondrijana

Sa samo tri primarne boje (uz belu i crnu), Pit Mondrijan preneo je slikarstvo na sledeći nivo apstrakcije.

profimedia

 

Njegov uticaj na modernizam je bio ogroman, kako u vizuelnim umetnostima, tako i u dizajnu, arhitekturi i modi. Kako bi obeležili 150 godina od njegovog rođenja u holandskom gradu Amersfortu, nekoliko muzeja organizuje velike izložbe njegovih radova.

Tako će u Švajcarskoj Fondacija Bejeler i K20 u Dizeldorfu prikazati neke od njegovih radova inspirisanih holandskim pejzažima i postimpresionizmom, do njegovih dela u kojima je potpuno počeo da izostavlja reprezentaciju motiva.

Bijenale u Veneciji

Pandemija i katastrofalne posledice klimatskih promena kao i razvoj veštačke inteligencije samo su neke od velikih pretnji budućnosti čovečanstva kojima će se umetnici baviti ove godine na 59. Venecijanskom bijenalu.

AP/Alessandra Tarantino

 

Najveća umetnička smotra će biti održana od 23. aprila do 27. novembra ove godine, a Srbiju će predstavljati umetnik Vladimir Nikolić koji je konkurisao projektom "Hod sa vodom".

Festival skulptura Svetskog prvenstva

Ljubitelji fudbala ove godine putovaće u Dohu na Svetsko prvenstvo u fudbalu koje počinje 21. novembra, a moći će da vide monumentalnu skulpturu sokola, ptice koja simbolizuje Katar.

Stvorio ju je holandski umetnik Tom Klasen i jedna je od preko 40 novih skulptura koje će nicati širom male poluostrvske države.

profimedia

 

Muzej "pod vedrim nebom" nadgleda Šeika Al Majasa bin Hamad bin Kalifa Al Tani, sestra vladara, kao i čelnici katarskih muzeja. 

Širom njihove zemlje biće izloženi radovi mnogih uglednih umetnika, kao što su Brus Nojman, Isa Gencken, Subod Gupta, Mark Hendvort i Kristina Frič.

Sezan 

Umetnički institut Čikaga i Tejt modern galerija u Londonu organizuju najveću izložbu Pola Sezana do sada. 

Nazvana jednostavno "Cezanne", prati celokupnu karijeru velikog umetnika, pa će u Čikagu biti izloženo čak 90 njegovih ulja na platnu, 40 radova na papiru i dve sveske sa nacrtima.

Sezan je imao veliki uticaj na kasnije slikare, uključujući Monea, Pizaroa, Matisa i Pikasa. 

AP/Jacques Brinon

 

Izložbi će sa tri rada iz lične kolekcije doprineti i američki apstrakti ekspresionista Džasper Džouns.

Čikago obećava da će izložba, koja će kasnije u manjem obimu biti predstavljena i u Londonu, "promeniti naše gledanje Sezana, giganta istorije umetnosti u našem vremenu".

Documenta Fifteen

Organizovanje najveće izložbe najuticajnije savremene umetnosti usred pandemije ima svoje izazove, ali je izvesno da će se ona ipak održati u Nemačkoj ovog leta.

Izložba iza koje stoji indonežanski umetnički kolektiv "Ruangrupa" najavljena je kao odraz našeg vremena, baš kao i prethodne verzije ovog velikog poduhvata koji se organizuje na svakih pet godina.

Ruangrupu čine ne samo individualni umetnici nego i drugi umetnički kolektivi , uglavnom s južne polulopte. 

Radovi će biti izloženi u nekadašnjoj robnoj kući i vinariji, kako i na tradicionalnim lokacijama kao što je Muzej Fridericianum.

"The Space Between: the Modern in Korean Art"

Poslednjih godina došlo je do velikog rasta interesovanja za južnokorejsku pop kulturu, a Okružni muzej umetnosti u Los Anđelesu, koji istražuje umetničku scenute zemlje već nekoliko godina, sada organizuje velike izložbe posvećene tamošnjim umetnicima.

"The Space Between" prati period od 1897. do 1964. odnosno od poslednje korejske dinastije, do kolonijalnog perioda kada je Koreja bila pod vladavinom Japana.

Šezdesetih godina uticaj američke kulture, naročito apstraktnog ekspresionizma, kao i evropskog Informel pokreta na južnokorejske umetnike bio je veliki, što će ova velika izložba kroz radove 90 umetnika i prikazati.

Komentari (0)

Kultura