Reflektor

Evropsku noć muzeja u Srbiji obeležava više od 100 izložbenih prostora, program besplatan

Komentari

Autor: Euronews

15/05/2021

-

09:34

Evropsku noć muzeja u Srbiji obeležava više od 100 izložbenih prostora, program besplatan
Evropsku noć muzeja u Srbiji obeležava više od 100 izložbenih prostora, program besplatan - Copyright promo

veličina teksta

Aa Aa

Evropska noć muzej obeležava se ove subote, 17. put, a u Srbiji će biti organizovana u okviru besplatne manifestacije "Muzeji za 10". 

"Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 100 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremljeni su raznovrsni sadržaj", navode iz Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja - ICOM Srbija.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo ovih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila. 

Zbog aktuelne epidemijske situacije većina muzeja će raditi do 22 časa, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. 

Sedmi put manifestacija "Muzeji za 10" održava se do 18. maja, a ovogodišnja tema je proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja - "Budućnost muzeja: Nove ideje, nove prakse". 

"Period za nama poslužio je kao pokazatelј da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-kovid eri", navode iz nacionalnog komiteta, pa podsećajući da je Srbija među malobrojnim zemljama koje nisu prekinuli kontinuitet održavanja ovog događaja usled pandemije. 

Komentari (0)

Kultura