Nauka

Naučnici otkrili kako Stounhendž odoleva vremenu: Tajna se krije u materijalu od kog je napravljen

Komentari

Autor: Science Alert

16/08/2021

-

08:54

Naučnici otkrili kako Stounhendž odoleva vremenu: Tajna se krije u materijalu od kog je napravljen
AP/Alastair Grant - Copyright AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Jedan davno izdvojeni delić Stounhendža pomaže naučnicima da bolje razumeju ovu misterioznu praistorijsku građevinu.

Analiza uzorka uzetog iz unutrašnjosti jednog od velikih kamenih blokova pokazala je da su oni 99,7 posto sačinjeni od kvarcnog kristala, što ih čini praktično neuništivim.

"Sada imamo dobru ideju zašto oni još stoje ovde. Kamen je neverovatno otporan na eroziju i vremenske nepogode", rekao je jedan od autora Dejvid Neš, profesor fizičke geografije na Univerzitetu u Brajtonu, čija je studija objavljena u naučnom časopisu Plos One.

Istraživanje je omogućio nekadašnji sekač dijamanata Robert Filips, koji je umro prošle godine. On je radio konzervatorski rad na Stounhendžu 1958. i izbušio jedan od blokova, kako bi ga upravio.

Nakon bušenja, Filipsu je dozvoljeno da zadrži jedan od dobijenih uzoraka iz sredine kamena, kao suvenir. Vratio ga je 60 godina kasnije i time omogućio novu seriju istraživanja o poreklu Stounhendža.

"Pristup uzorku iz sredine kamena bio je Sveti gral našeg istraživanja. To je za naučnike ekstremno retka prilika da rade na uzorcima od takvog nacionalnog i međunarodnog značaja", rekao je Neš za Sajens Alert.

Uzorci su ispitani pod rendgenom, kompjuterskom tomografijom i pod mikroskopom, čime je utvrđeno da su sačinjeni od izuzetno otpornog kristala silkrita, koji nastaje od erodiranih sedimenata. 

Takođe, zahvaljujući kompletnom geološkom otisku dobijenom ovom analizom, utvrđena je i specifična lokacija sa koje je kamenje uzeto, a reč je o oblasti poznatoj kao Vest vuds.

Stounhendž je najverovatnije podignut u dve faze pre 5.000 godina. Iako funkcija ovog spomenika nije do kraja poznata, pretpostavlja se da je imao ulogu drevnog svetilišta.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin