Aktuelno iz kulture

Najpopularniji muzeji sveta: Koliko je kovid promenio svet umetnosti

Komentari

Autor: Art Newspaper

29/03/2022

-

10:00

Najpopularniji muzeji sveta: Koliko je kovid promenio svet umetnosti
Najpopularniji muzeji sveta: Koliko je kovid promenio svet umetnosti - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Oporavak u sferi umetnosti i kulture, nakon velikog udarca koji je zadala pandemija, konačno je počeo, budući da je u proteklih godinu dana broj posetilaca najvećih svetskih muzeja polako rastao. 

Ukupno, sto najvećih svetskih muzeja imalo je 71 milion posetilaca u poređenju sa svega 54 miliona, koliko je bilo 2020. godine. 

Tome je doprinelo ublažavanje epidemioloških mera i veći broj radnih dana muzeja, iako su brojke i dalje neuporedive sa brojem poseta iz vremena pre pandemije, kada je sto najposećenijih muzeja imalo 230 miliona posetilaca.

Luvr je i dalje na vrhu liste sa impresivnim brojem od 2,8 miliona gostiju, što je ipak za 7,2 miliona manje u odnosu na 2019. 

Na drugom mestu je Državni ruski muzej u Sant Petersburgu sa gotovo 2,3 miliona posetilaca, koji je trenutno na samo šest procenata ispod posećenosti pre pandemije.

Treće mesto drži takođe ruska institucija - Muzej multimedijalne umetnosti iz Moskve, koji beleži rast poseta od čak 421 procenat u odnosu na 2020. godinu i koji je imao 2,2 miliona posetilaca u 2021.

Slede dve američke ustanove kulture: Metropoliten muzej iz Njujorka i Nacionalna umetnička galerija u Vašingtonu, sa 1,9 odnosno 1,7 miliona posetilaca.

AP/Kin Cheung

Muzej M+

Ermitaž je na šestom mestu, a slede ga Reina Sofia iz Madrida, Muzej Vatikana, Državna Tretjakov galerija iz Moskve i Centar Pompidu u Parizu.

Na listi nema muzeja iz Srbije, a poslednje stoto mesto zauzima CaixaForum iz Madrida sa 307.100 posetilaca.

Otvoreni i novi muzeji

U teoriji, doba globalne pandemije nije idealno vreme za otvaranje novog muzeja, ali nekoliko svetskih organizacija je ipak okušalo sreću i to s priličnim uspehom.

Art Newspaper piše da je berlinski dugoočekivani Humbolt Forum došao na 150. mesto najposećenijih muzeja, nakon što je konačno otvoren 20. jula.

Interesantno je i da je kineski M+ muzej nakon što je otvoren u novembru, uspeo da za samo nekoliko meseci privuče čak 371.000 posetilaca.

Dok mnoge zemlje postepeno prelaze u "post-kovid" fazu, biće interesantno ispratiti rezultate istraživanja sledeće godine i otkriti da li je entuzijazam za posetu institucijama kulture osvežen ili  su ljudi trajno stekli drugačije navike kada je reč o uživanju u umetnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura