Aktuelno iz kulture

Dizni beleži gubitke i smanjenje broja pretplatnika striming servisa: Najavljeno poskupljenje pretplate

Komentari

Autor: Euronews

10/08/2023

-

23:07

Dizni beleži gubitke i smanjenje broja pretplatnika striming servisa: Najavljeno poskupljenje pretplate
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Dizni" je objavio rezultate za treći fiskalni kvartal koji je završen 1. jula, a na koji su značajno uticali veliki troškovi restruktuiranja i problemi sa strimingom. Kompanija je zabeležila značajne ukupne gubitke, nakon što su pretplatu otkazali mnogi korisnici na domaćem i inostranom tržištu. 

Servis je imao 146,1 milion korisnika na svetu u trećem kvartalu, što je pad od 7,4 procenta u odnosu na 157,8 miliona koliko je prijavio u drugom tromesečju. Na domaćem terenu, Dizni je izgubio 300.000 pretplatnika u trećem kvartalu, isto koliko je izgubio u drugom. 

Poskupljenje striming servisa i smanjena produkcija

Izvršni direktor kompanije "Volt Dizni" Bob Iger obećao je da će striming servis učiniti profitabilnim kroz planirano povećanje cena u oktobru za svoje planove Dizni Plus i Hulu bez oglasa i ograničenje deljenja lozinki koje bi trebalo da potraje i sledeće godine.

Tanjug/AP/Francois Mori

 

"Verujem da će tri preduzeća pokrenutati najveći rast i stvaranje vrednosti u narednih pet godin", rekao je Iger. " To su naši filmski studiji, naš posao sa zabavnim parkovima i striming, a sve to je neraskidivo povezano sa našim brendovima i franšizama", istakao je izvršni direktor.

Reklame i televizijske pretplate su umanjene, a filmski studio beleži manje uspešnih, nego neuspešnih filmova na bioskopskim blagajnama. Iger je rekao da će kompanija nastojati da poboljša kvalitet svojih studijskih filmova, kao i da smanji broj objavljenih naslova, ali i cenu po naslovu, prenosi Euronews.

"Uspeh nekih naših nedavnih filmova je definitivno razočaravajući i mi to ne shvatamo olako. Kao što biste očekivali, fokusirani smo na poboljšanje kvaliteta filmova koje imamo. To je nešto na čemu blisko sarađujem sa studijom", izjavio je Iger.

Istraživanje razvoja veštačke inteligencije

Ipak, u kući Mikija Mausa, nije sve tako crno: Odeljenje koje se bavi zabavnim parkovima i proizvodima beleži povećanje prihoda od 13 procenata na 8,3 milijarde dolara tokom prethodnog kvartala. Uspeh duguju uglavnom parkovima u svetu, dok na domaćem terenu, naročito u Floridi rast broja posetilaca usporava.

Međutim, studio istrajava u tome da nastavi sa radom na veštačkoj inteligenciji i njenoj potencijalnoj primeni, protiv čega se bune udruženja glumaca i scenarista Amerike, koji su već nedeljama u štrajku.

Dizni je otvorio 11 radnih mesta usmerenih na veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, što ukazuje da bi te tehnologije uskoro mogle da nađu primenu u njihovim studijima, tematskim parkovima i reklamiranju. Radna grupa istražuje interne puteve razvoja veštačke inteligencije i uspostavlja partnerstva sa startapima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura