Aktuelno iz kulture

Krivi toranj u Pizi više nije tako kriv: Kako je svetski spomenik kulture postao stabilniji nego ikad

Komentari

Autor: Euronews

11/08/2023

-

22:13

Krivi toranj u Pizi više nije tako kriv: Kako je svetski spomenik kulture postao stabilniji nego ikad
Krivi toranj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Toranj u Pizi, jedna od najpoznatijih građevina na svetu, započela je proslavu 850. rođendana. Za taj dan uzima se polaganja kamena temeljca 9. avgusta 1173. godine, koja je u vekovima koji su usledili, postala jedan od glavnih primera romanesknog stila i umešnosti srednjevekovnih graditelja. 

Grad je upriličio program, koji će trajati sve do 9. avgusta sledeće godine, a uključuje izložbu  slika, gravura, fotografija i filmova koji su ovekovečili ovu legendarnu građevinu pod nazivom "Mnogi životi Tornja u Pizi".

Takođe će biti organizovan niz koncerata i filmksih projekcija u okviru ciklusa "Il Cinema e la torre", piše Euronews.

Iako je Krivi toranj u Pizi sada stabilan, to dugo nije bio slučaj. Italijanske vlasti su devedesetih morali da ga zatvore za posete i raspisali konkurs za idejna rešenja s ciljem da se njegova struktura ojača i spreči rušenje, jer je situacija postajala kritična.

Prva intervencija podrazumevala je dodavanje olovnih kontrategova na građevinu, ali nije dala rešenje, pa je konačno rešeno da se zapravo promeni teren ispod tornja.

Tako je smanjen pad tla ispod njega i osigurana njegova postojanost.

"Spasavanje Tornja u Pizi omogućava nam da slavimo njegov 850. rođendan i cenimo trud naših predaka u uređenju spomenika na trgu Duomo", rekao je medijima Andrea Maestreli, predsednik gradsko-crkvenog Odbora za upravljanje kompleksom katedrale u Pizi.

Ikona Pize i cele Italije

Krivi toranj u Pizi je zvonik katedrale smeštene u delu Pize, Italije, koji se zove Kampo de Mirakoli. 

Unsplash

 

Poznat je po neravnomernom sleganju temelja, zbog čega je u jednom trenutku bio nagnut pod uglom od 5,5 stepeni (oko 4,5 metara) u odnosu na normalu. Toranj, koji je jedna od najpoznatijih građevina na svetu, izgrađen je u fazama tokom perioda od gotovo dve stotine godina, ali je radove na njemu započeo čuveni arhitekta tog vremena Bonano Pisano. Međutim, već na početku on je počeo da se krivi, jer je Bonano iskopao temelj od samo tri metra. Da li zbog, u to vreme nerešivog arhitektonskog problema ili iz drugih razloga, Bonano je odustao od projekta već posle trećeg sprata.

Toranj ima sedam zvona koja predstavljaju note muzičke lestvice, ali iako je prvobitno zamišljen kao zvonik, ova zvona nisu se oglasila još od 20. veka. Razlog ovome je što svako zvono teži čak 3.628 kg i njihovo ljuljanje predstavlja opasnost za krhku strukturu.

Zanimljivo je da se najkrivlja, a opet manje poznata građevina u Evropi ne nalazi u Italiji, nego u Holandiji. U pitanju je toranj Valfridus. 

I čuveni Big Ben u Londonu počeo je da se krivi, ali stručnjaci kažu da ako nastavi da se krivi ovim tempom, trebaće mu čak četiri hiljade godina da stigne toranj u Pizi.

Komentari (0)

Kultura