Aktuelno iz kulture

Pet bliskoistočnih filmova koje vredi pogledati na Netfliksu

Komentari

Autor: Tara Tomović

24/07/2021

-

19:47

Pet bliskoistočnih filmova koje vredi pogledati na Netfliksu
Bliskoistočni filmovi na Netflixu - Copyright Youtube/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Na popularnom striming servisu Netfliks, osim filmova holivudske produkcije može se pronaći mnogo inspirativnih priča iz drugih krajeva sveta. Zahvaljujući njima, popularna holivudska produkcija često pada u senku izraelskih ostvarenja, ali i onih bliskoistočnih. Društvene drame u kojima se može svako od nas pronaći karakteristične su za filmove sa ovog podneblja, a mi vam predstavljamo pet koje vredi odgledati.

678

Film "678", međunarodno objavljen pod nazivom "Kairo 6, 7, 8" je egipatski politički triler iz 2010. godine koji je napisao i režirao Mohamed Diab. Film se fokusira na svakodnevno seksualno uznemiravanje žena na javnim mestima i događaje u Egiptu. Film je osvojio glavnu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Dubaiju 2010. godine, u kategoriji Muhr Arab.

Mosul

Tokom bitke za Mosul (2016/17), tri policajca iz Mosula hapse krijumčare droge, inače pripadnike ISIS-a. Jedan od policajaca Kava, dvadesetjednogodišnji Kurd, ostaje bez ujaka tokom pucnjave i misiju nastavlja sa SWAT timom u borbi protiv ISIS-a. Film je zapravo američka produkcija, a režirao ga je Metju Majkl Karnahan. Premijeru je doživeo na Filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine, a od kraja prošle godine je dostupan i na Netfliksu.

The Day I Lost My Shadow

U jeku zime i nedostatka osnovnih sredstava za život u Damasku, samohrana majka kreće na put po ratom zahvaćenoj Siriji u potrazi za plinskom bocom dok je sin čeka kod kuće da mu spremi obrok. Francuska režiserka sirijskog porekla Sudad Kadan je za ovaj film dobila nagradu Lion of the Future na Filmskom festivalu u Veneciji.

Asmaa

Egipatski igrani film "Asmaa" predstavlja pacijente koji boluju od HIV-a. Film koji je napisao i režirao Amr Salama, govori o istoriji žene sa HIV-om koja se bori da živi pod teretom čuvanja svog HIV statusa u tajnosti, a zatim i o dilemi sa kjom se suočava kada joj se ponudi prilika da se pojavi u televizijskoj emisiji. Film je zasnovan na istinitoj priči o ženi koja je umrla jer su lekari odbili da je operišu zato što je imala sidu.

Blind Intersections

U pitanju je libanski film iz 2012. godine u režiji Lare Sabe, koji je ušao uži izbor za najbolji strani film na 86. dodeli Oskara, ali naposletku nije bio nominovan. "Blind Intersections" se bavi socijalnim pitanjima u Libanu kroz tri lika različitog imovinskog statusa, ali i porekla, čiji se životi nikada nisu "susreli", ali jesu uticali na razvijanje sudbina. Razvoj jedne od tih sudbina dovodi do niza događaja koji radikalno menjaju živote svakog od likova u filmu.

Komentari (0)

Kultura