Aktuelno iz kulture

Milorad Milinković o filmu "Što se bore misli moje": U priči o atentatu na kneza Mihaila ima šekspirovskih momenata

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2023

-

10:37

Milorad Milinković o filmu "Što se bore misli moje": U priči o atentatu na kneza Mihaila ima šekspirovskih momenata
Milorad Milinković o filmu "Što se bore misli moje": U priči o atentatu na kneza Mihaila ima šekspirovskih momenata - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Novi film reditelja Milorada Milinkovića "Što se bore misli moje" biće premijerno prikazan na "Filmskim susretima" u Nišu. Reč je o političkom trileru smeštenom u poslednjih sedam dana u životu kneza Mihaila Obrenovića (1823-1868) i govori o atentatu i događajima koji su usledili.

Milinković kaže da je reč o istorijskom filmu, zasnovanom na saznanju koje je "apsolutno tačno", uz "par umetničkih sloboda".

"Da li su sve zaverenike streljali odjednom ili po grupama... Mi smo ih postreljali sve odjednom, zato što je lepše za film. U svemu ostalom smo se držali onoga što kažu provereni dokumenti", naveo je reditelj.

Milinković je dodao da se "znaju izvršioci atentata, ali se ne znaju nalogodavci, niti će se ikada saznati", i da je "uzeo sebi za pravo ko bi to mogao da bude", vodeći se "prostom činjenicom - ko je imao najviše koristi od Mihailove smrti?"

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Obično oni koji imaju najviše koristi su makar upleteni, što će reći ne samo ovi odavde, nego i strani faktor, koji  je kao i uvek upleten u poslove jedne male državice kakva je Srbija", ocenio je Milinković.

Upitavši se zašto se ubistvom kneza Mihaila nikad niko nije bavio ranije, Milinković je dodao da je "to toliko filmski potentno da je fantastično!"

"Same istorijske činjenice su toliko zanimljive, ima čak i šekspirovskih momenata. To je toliko ozbiljna i kompleksna drama, koja uključuje i njegov privatan život, ali sigurno ga nisu ubili zbog toga", naveo je Milinković.

Prema njegovim rečima, balkanski savez na kome je radio knez Mihailo nije odgovarao raznim stranim silama, pre svega Turskoj.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Milinković je istakao da se u ulozi kneza Mihaila našao Dragan Mićanović kao "jedan od naših najboljih glumaca".

"Tu nema spora. On ne samo fizički, nego i emotivno liči na kneza Mihaila, onako kako sam ja zamislio. Ima tu neku finu energiju, vrlo je poetičan. Ne smemo zaboraviti da je Mihailo govorio četiri ili pet jezika, pisao je pesme, svirao klavir", dodao je Milinković.

Prema njegovim rečima, tokom priprema za snimanje filma, ljubaznošću ljudi iz Istorijskog muzeja Srbije, omogućeno je nekim članovima ekipe da vide krvavo odelo u kom je ubijen knez Mihailo.

"Najzanimljivije su čarape, koje su i krvave i krpljene. To dosta govori o čoveku bio je vladalac, najbogatiji čovek u zemlji i nije morao da krpi čarape", zaključio je Milinković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu