Aktuelno iz kulture

Krađa koja je "Mona Lizu" učinila "zvezdom": Kako je Da Vinčijevo delo izašlo iz anonimnosti zahvaljujući jednom lopovu

Komentari

Autor: Euronews

21/08/2023

-

21:15

Krađa koja je "Mona Lizu" učinila "zvezdom": Kako je Da Vinčijevo delo izašlo iz anonimnosti zahvaljujući jednom lopovu
Tanjug/AP/Thibault Camus - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

"Mona Liza" Leonarda Da Vinčija verovatno je jedna od najpoznatijih slika na svetu i to iz nekoliko razloga. Prvi je svakako taj da je jedna od malobrojnih postojećih slika renesansnog majstora, drugi nesumnjiva tehnička veština i umetnička vrednost portreta u odnosu na ostale Leonardove savremenike, doik je treći možda i najznačajniji.

Naime, na današnji dan 1911. "Mona Liza" je postala svetska senzacija veća od ijedne druge slike pre nje, nakon što je ukradena iz muzeja Luvr u Parizu.

Iako je već tada bila cenjeno delo među istoričarima umetnosti, nije imala istu svetsku reputaciju, sve dok nije ukradena i to samo dan nakon što je vraćena u Luvr nakon kratkog gostovanja u Versaju, u Napoleonovoj spavaćoj sobi. 

profimedia

 

Muzej je bio zatvoren na nedelju dana kako bi policija mogla da prikupi dokaze kojih je u tom trenutku bilo jako malo. 

Svetski mediji revnosno su izveštavali o slučaju, a policija je čak ispitivala i niz poznatih ličnosti tog vremena, zbog sumnje da su bili umešani u krađu, piše Euronews.

Jedan od njih bio je i francuski pesnik Gijom Apoliner koji je tim povodom proveo nedelju dana u pritvoru, a nedugo potom i Pablo Pikaso.

U jednom trenutku bili su osumnjičeni čak i američki tajkun Dž. P. Morgan, kao i poslednji nemački car Vilhelm Drugi.

Kada je Luvr ponovo otvoren, oboreni su svi rekordi posećenosti, jer su svi želeli da vide prazno mesto na kom je nekada čuvana "Mona Liza". 

profimedia

 

Tek 1913. godine policija je dobila prve informacije o mogućoj lokaciji slike. Čovek po imenu Leonardo Vinćenco pisao je trgovcu umetninama iz Firence nudeći mu da u zamenu za 500.000 lira izloži "Mona Lizu" u galeriji "Ufici".

Kad je dogovor postignut, Vinćenco je doputovao u Firencu, sa "Mona Lizom" u prtljažniku i odseo u jednom hotelu. Pre nego što će biti uhapšen, slika je dve nedelje bila izložena u pomenutoj galeriji.  

Ispostavilo se da je njegovo pravo ime Vinćenco Peruđa i da je upravo on osmišljavao staklenu vitrinu koja je štitila sliku. Bilo mu je vrlo lako da je ukrade. Proveo je noć u ostavi muzeja, sačekavši da svi odu, a zatim je u zoru izneo nosivši je pod svojom keceljom.

Tvrdio je da je želeo da je vrati u Italiju, kojoj je prema njegovom mišljenju po pravu pripadala. Rekao je da je bio uznemiren zbog toga što je "Mona Lizu" ukrao Napoleon, iako je istorijska činjenica da je sam Da Vinči poklonio sliku Francuskoj, kada se tamo preselio u 16. veku.

Srećom po Peruđu, uspeo je da se izvuče samo sa kratkom zatvorskom kaznom, a "Mona Liza" je vraćena u Luvr i dobila garantovano mesto u istoriji umetnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura