Aktuelno iz kulture

Italijanski istoričar tvrdi da je razotkrio jednu od najvećih misterija Da Vinčijeve "Mona Lize"

Komentari

Autor: Guardian

04/05/2023

-

23:01

Italijanski istoričar tvrdi da je razotkrio jednu od najvećih misterija Da Vinčijeve "Mona Lize"
Italijanski istoričar tvrdi da je razotkrio jednu od najvećih misterija Da Vinčijeve "Mona Lize" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Most Romito di Laterina koji se nalazi u provinciji Areco u Italiji najverovatnije je naslikan u pozadini čuvene "Mona Lize" Leonarda da Vinčija.

Italijanski istoričar Silvano Vinčeti je koristeći istorijska dokumenta, kao i savremene fotografije i snimke drona došao do zaključka da je upravo Romito bio inspiracija Leonardu kada je početkom 16. veka naslikao čuveni portret.

Inače, pozadina "Mona Lize" bila je predmet mnogih diskusija, baš kao i identitet žene koja se nalazi na slici. Pre ove, postojale su teorije da je most u pozadini zapravo Ponte Burijano, blizu Laterine, dok drugi smatraju da je reč o Ponte Bobiju u Pjačenci.

youtube.com/ArezzoTV

Ostaci mosta Romito di Laterina

U prilog Vinčetijevom otkriću ide i to da je Romito imao četiri luka, koliko se i vidi na slici, dok su i Ponte Burijano i Ponte Bobio imali više, piše Guardian.

Do danas je samo jedan luk Romita, koji se pruža preko reke Arno, ostao čitav. Dokumenta porodice Mediči koja su pronađena u arhivima pokazuju da je između 1501. i 1503. most bio veoma opterećen saobraćajem.

Vinčeti je naveo da je tačno u tom periodu Da Vinči boravio u tom području, najpre u službi kardinala Čezara Bordžije, a potom Pjera Soderinija, državnika iz Firence.

Mereći širinu između obala reka i koristeći dužinu preostalog luka mosta, italijanski istoričar utvrdio je da bi tačno četiri luka bila potrebna da se premosti reka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura