Aktuelno iz kulture

Marija Jelić: "Andre Šenije" je divna istorijska opera

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

10:36

Marija Jelić: "Andre Šenije" je divna istorijska opera
Marija Jelić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Operska pevačica Marija Jelić dobila je ulogu u operi "Andre Šenije" koja će se premijerno odigrati 1. oktobra u MTS dvorani.

Jelić je rekla da je delo kompozitora Umberta Đordana "divna istorijska opera koja nas vraća u vreme francuske revolucije", gde imamo talentovanog pesnika Andrea Marija Šenijea, koji je bio poznat po pisanju značajnih pesama za tadašnje prilike u državi.

Pored Jelić kao Madalene, u ovoj produkciji nastupaju u naslovnoj ulozi italijanski tenor Dario Di Vjetri, zatim bariton Alberto Mastromarino, mecosoprani Irene Molinari i Marta Matalon, uz hor i orkestar umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”. 

Dirigent predstave je Italijan Marčelo Motadeli, a reditelj Dejan Prošev.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"To je možda prvi put da se jedna ovako kompleksna predstava izvodi u MTS dvorani, u saradnji sa ovoliko inostranih pevača", naglasila je umentica.

Jelić je nedavno nastupala u Estoniji na Narva operskom festivalu, gde je pre dve godine pevala u operi "Boemi" Đakoma Pučinija, a sada je imala ulogu Džudit u "Zamku Modrobradog" Bele Bartoka.

"Zanimljiva je opera, neki je nazivaju triler-operom. Kapitalno Barotkovo delo izvodila sam na mađarskom jeziku. To mi je bio prvi put i zaista sam uživala, kao i u samom delu i u tome sa kojim umetnicima sam sarađivala. Nadam se povratku tamo", priznala je Jelić.

Poslednjih meseci Jelić je imala ispunjen koncertni raspored - u maju je nastupila sa Sofijskom filharmonijom u izvođenju Četvrte simfonije Gustava Malera, zatvarala je Majske operske večeri u Skoplju sa "Aidom", a sledili su koncerti u Meksiku, Sjedinjenim Državama i Italiji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura