Aktuelno iz kulture

Marija Jelić o povratku čuvene opere na scenu Narodnog pozorišta: Toska je najteži lik koji sam do sad obrađivala

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2022

-

21:48

Marija Jelić o povratku čuvene opere na scenu Narodnog pozorišta: Toska je najteži lik koji sam do sad obrađivala
Marija Jelić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Opera "Toska" Đakoma Pučinija vraća se na scenu Srpskog narodnog pozorišta 29. oktobra, a naslovnu ulogu igra proslavljena operska pevačica Marija Jelić.

To će biti prvi put da se Jelić nađe u toj roli, a na sceni će joj se pridružiti čuveni bariton Željko Lučić i tenor Dejan Maksimović. Dirigent je Korado Valvo iz Italije.

"Jako sam uzbuđena što ću debitovati sa novom ulogom koja za mene predstavlja veliki izazov u tehničkom emocionalnom i psihološkom smislu. Imaću divne kolege uz mene koji će me podržati u ovom poduhvatu", rekla je Jelić za Tanjug Reflektor.

Podsetivši da ima sreću da je nastupala sa velikim umetnicima poput Plasida Dominga i Eline Garanče, Jelić je naglasila da je "velika čast nastupiti sa umetnikom koji je afirmisan na svetskim scenama kao što je Lučić, koji ima izvanrednu karijeru".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njenim rečima, dolazak Lučića je "veliki događaj za našu kulturnu javnost".

Jelić je ocenila da je Toska "vrlo intenzivna opera", a glavna junakinja je "kompleksan psihološki lik koju svako igra i razume na svoj način".

"Florija Toska je vrlo emotivna, strastvena osoba u unutrašnjem sukobu, raskolu između hrišćanstva, strasti, ljubavi i mržnje. Najveće pitanje kod Florije Toske je pojam ubistva i samoubistva", istakla je umetnica.

Jelić je podsetila da Toska ulazi na scenu kao velika hrišćanka, doživljava transformaciju i ubija svog neprijatelja barona Skarpija koji želi da je poseduje, kako bi odbranila sebe i čoveka koga voli Kavadarosija.

Prema njenim rečima, tragedija Toske je što smatra da se oslobađa samoubistvom, a u stvari se greh samo vratio.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Jelić je rekla da ima puno planova od Italije, Egipta i Argentine i "kalendar se samo uvećava", ali trenutno je potpuno predana ulozi Toske.

"Izuzetno me inspiriše sama analiza lika i emocija, koja je čista i iskrena. Ovo je najteži lik koji sam do sad obrađivala i koji ću da prezentujem našoj publici", istakla je Jelić.

Komentari (0)

Kultura