Aktuelno iz kulture

Big Bend RTS sa inostranim gostima održao koncert "Toska": Truba, saksofon i trombon zamenili operske pevače

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2021

-

09:31

Big Bend RTS sa inostranim gostima održao koncert "Toska": Truba, saksofon i trombon zamenili operske pevače
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Instrumentalna džez verzija čuvene opere "Toska" Ðakoma Pučinija izvedena je sinoć uz veliki ansambl Big Benda RTS na sceni Kombank dvorane.

Jedinstveni projekat je realizovan u džez aranžmanu nemačkog muzičara Petera Rajter-Šauba, koji je nastupio i u ulozi dirigenta, a uz njega su svirala i još trojica inostranih solista - Martin Auer (truba), Frančesko Santuči (tenor saksofon) i Edrijen Mirs (trombon).

Zanimljivo je da zvuk instrumenata navedenih muzičara predstavlja glavne operske uloge: Floria Toska - slavna pevačica (sopran), Mario Kavaradosi - slikar (tenor) i Baron Skarpia - šef policije (bariton).

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Big Bendu su se priključili ugledni gosti iz inostranstva i priredili instumentalno čitanje antologijske opere Đakoma Pučinija iz tri čina, čija je praizvedba - svetska premijera bila davne 1900. godine u pozorištu "Teatro Costanza" u Rimu.

Autori libreta, odnosno dramaturgije su Luiđi Ilica i Đuzepe Đakosa, prema pozorišnoj drami "La Tosca" (Toska) Viktoriena Sardua.

Peter Rajter-Šaub je jedan od najznačajnijih nemačkih džez muzičara savremenog doba, koji je veoma svestran u muzici, jer je vrhunski saksofonista, poznat i kao kompozitor i aranžer za Big Bend RTS.

Martin Auer je studirao trubu, kompoziciju i aranžiranje u Majnhajmu i Berlinu, a od 2008. godine usavršavao je džez trubu na Univerzitetu za muziku u Lajpcigu.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Sarađivao je sa džez ansamblima u Nemačkoj i nastupao sa vodećim muzičarima ovog žanra.

Tenor saksofon Frančesko Santuči jedan je od vodećih italijanskih džez muzičara, koji je već sa svega 17 godina prvi put nastupao na Džez festivalu u Rimu.

Od tada do danas stekao je bogato iskustvo kao izvođački umetnik, a delio je svetske scene sa mnogim poznatim džez sastavima i solistima.

Edrijen Mirs je nosilac titule "Najboljeg australijskog tromboniste", koji je studirao u Njujorku, a karijeru razvijao u Evropi.

Član je međunarodnog seksteta "Ugetsu", sa kojim je snimio četiri albuma, a kao i dirigent Šaub, i on se bavi komponovanjem i aranžiranjem.

Radnja opere je smeštena u Rim i obrađuje samo nepuna dva dana - 14. jun poslepodne (I čin) i veče (II čin), kao i rano jutro 15. juna (III čin) 1800. godine.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Da bi se priča barem vizualno približila gledaocima i slušaocima u sali, multimedijalnost muzičkog projekta se ogledala u atraktivnom scenskom rešenju, a na velikom panelu su se nizali kadrovi nepokretnih slika iz jedne od iscenacija opere "Toska".

Big Bend RTS je uz soliste kao glavne "junake" koncerta, zapravo predstavljao ostale karaktere ovog klasika - Cezare Angeloti - politički zatvorenik (bas), Spoleta - policajac (tenor), Skjarone - policajac (bas), crkvenjak (bas), tamničar (bas) i pastirica (alt ili meco-sopran).

Koncert je pratio radnju opere putem nota i melodija, bez vokala, i kraj prvog čina nakon punih sat vremena označio je i prvu od dve pauze.

Onda su drugi i treći čin zajedno stali u drugo poglavlje koncerta od skoro dva i po sata intenzivne svirke ogromnog orkestra Big Benda RTS sa izvanrednim solistima.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Na samom kraju, dirigent i aranžer komada za džez "Toska" Peter Rajter-Šaub, se prvi put obratio publici.

"Moram reći da nakon ovako sadržajne večeri, kada smo isporučili čitav muzički paket, teško dolazim do reči, kao da ih ne pronalazim. Ipak, moraću barem nešto reći. Vi, divni ljudi iz Beograda, ne znam da li ste svesni uopšte kako fantastičan i neverovatan orkestar imate ovde? Big Bend je izuzetan", nadahnuto je izjavio nemački dirigent i muzičar, koji je zatim predstavio svakog člana ponaosob.

Orkestar Big Bend RTS je jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji koji od svog osnivanja, 1954. godine sarađuje sa najznačajnijim domaćim i stranim umetnicima.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupala najveća imena džez muzike kao deo svetskog šou biznisa: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Beker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (ABBA).

Komentari (0)

Kultura